Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
:. Книгомрежа  Анотации на нови книги: RSS абонамент!
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook!  Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Среавни цени с Книгосвят във Facebook!
:. Книги втора ръка  Книги за четене Варна
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Образование по БЕЛ
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

БЕЗСЪНИЦА

Веселин Веселинов

web

В мрака, мъчейки се да заспя, мозъкът ми се рее в странни посоки. Появява се изведнъж оня ден, в който ни посрещнаха в тази страна. Тържеството с духовата музика на градската пожарна, прочувствените речи на емиграционните служители, подаръците. Ние сме трима новопристигнали, всички ни се усмихват топло. На единия от нас подаряват пластмасова купа за салата, на другия - резервна гума за велосипед, а на мен юрган. Почервенели от смущение, мърморим благодарности. Никой от нас няма нищо и аз се радвам на юргана си. Наистина новият живот започва окуражително. Как лети времето... двайсет години от тогава... има-няма двайсет. Сега този с купата купува третата си къща, другият се хвали с третия си автомобил, никакви японки, смее се, само БМВ, а аз съм на третия си юрган. Първият бе тъмносин, вторият на шотландски карета, а новият е черен на цвят. Но старите бяха по-топли, по-солидни, по-уютни. Дали заради юргана страдам от безсъница?

 

 

© Веселин Веселинов
=============================
© Електронно списание LiterNet, 06.11.2014, № 11 (180)