Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ХЕРБЕРТОВАТА "МИТОЛОГИЯ НА ГУБЕЩИТЕ"

Вера Деянова

web

В послеслова към последната книга на Херберт "Царят на мравките. Частна митология", изд. "а5", Краков, 2001, издателят й Ришард Криницки между другото казва: "Книгите на Збигнев Херберт нямаха лек живот. Знаем, че не можеше - а и не искаше - да публикува официално през 50-те години, по време на вилнеещия соцреализъм, но малцина знаят, че се опитваше да достигне със стиховете си до най-доверените читатели, преписваше ги грижливо (в ученически тетрадки), създавайки - както поетите от времето на окупацията - ръкописни книжки, които подаряваше на приятели. Дори в годините на показен либерализъм книгите му будеха ирационален страх у властта.

За това най-добре говори съдбата на Хербертовия "Лабиринт край морето". Вместо да отиде за печат, "Лабиринтът" попада на бюрото на партиен чиновник, а през 1976 г. Херберт е вече в списъците на цензурата. Но не само механизмите на тоталитарната система затрудняваха пътя на Хербертовите книги към читателя, а и най-случайни обстоятелства. За драматичната случка с открадването на ръкописа на Пан Когито в Берлин и чудотворното му спасяване разказа наскоро Катажина Херберт (факт, споделен от нея и при гостуването й в България през октомври 2000). Тази книга можеше просто да я няма..."

Съдбата на "Царят на мравките" не е толкова сензационна, но е не по-малко драматична. Над нея Херберт работи най-дълго - почти двайсет години - и не успява да я завърши. От множеството ръкописни и машинописни версии и фрагменти Ришард Криницки подобно археолог се е опитал да реконструира цялост, която да отговаря на очевидното Хербертово намерение не да пише популярна книга за богове и херои, а обръщайки се към по-малко познати и второстепенни митологични образи, да погледне от перспективата на губещия, да разсъждава върху човешконечовешката история.

 

© Вера Деянова, 2002
© Издателство LiterNet, 20. 12. 2002
=============================
Първо издание, електронно.