Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЗНАМЕНЦА И СВЕТЛИНКИ

Николай Фенерски

web

Мизерията продължава със страшна сила. Ако случайно не смятате така и за първи път от толкова години сте очаровани от българските властници, пуснете си суперхита на В. Маринов „Нашата полиция“, сипете си по една ракия и не четете нататък. На мен обаче ми харесва да ме смятат за „шибан народ“, за „човешки материал“, за зрител на голямото шоу. Защото съм мазохист. Това обаче не ми пречи да бъда обективен. Аз съм обективен мазохист, живея си в България, радвам се на лъжите, мръсната обстановка, тъпите чиновници, лошото обслужване в ресторантите и не ми пука. Не мога да си представя живота по друг начин.

Ако за вас шоуто е променило нещо, за мен не е. „Нагли“, „октоподи“, „килъри“, „дупета“ и прочие сволач за мен са само картинки в телевизора. А това, което виждам наяве в реалността, не се е променило от много дълги години. Вчера, 16 септември 2010 година на входа на стария Несебър една руска туристка отново беше измамена по най-позорен начин в чейндж бюрото. То е разположено на самия вход на стария град. На пъпа на нашата археологическа, архитектурна, историческа и световна гордост. Все едно че имаме заслуги, че по тези земи живеели траки, древни гърци и вярващи хора в миналото. Не, нямаме заслуги. Ние само овеществяваме, материализираме, монетизираме и изкористяваме тяхната памет. Те са били достойни. Ние не сме.

Аз не съм достоен. Ако бях малко по-смел и не ми пукаше, че ще проваля своята работа в Несебър, сам лично щях да отида при добичетата на входа на чейндж бюрото, да спра и успокоя рускинята и да поискам парите й обратно със заплахата да извикам полиция и да се обадя на познати журналисти из медиите. От опит знам, че полицията идва и вдига безпомощно рамене - клиентката се е подписала под някаква бележка за смяна на евро. Ок, казвал съм им, клиентът се е подписал, но той не е видял под какво се подписва, а и не очаква, че табелата отвън, на която пише 1,95 с огромен шрифт, лъже. Табелата отвън лъже и мами по най-безочлив начин. Тя е реклама, че в чейнджа продават еврото на такъв курс. А курсът, на който купуват реално, 1,59 лв за 1 евро, е скрит на мъничка табелка зад вратата от вътрешната страна, където никой не поглежда. Ами да е гледала, казват полицаите. Все едно и на тях не им пука, че у нас мамим и крадем парите на чужденците съвсем узаконено. Или все едно и те получават процентче от откраднатите пари.

Понеже имам опит в подобни скандали, щях да се заяждам дълго, да настоявам на своето, да се разшумя в медиите и в крайна сметка да върна парите на окрадената туристка. Това се е случвало изключително рядко. Да върнат вече взети пари. Тези чейнджове са мафия. Организирана престъпна група. Заблуждават умишлено жертвите си. И се радват, че България още не е в еврозоната. Според закона у нас марж в такъв размер - 1,59 при условие, че официалният курс е 1,95 - е позволен. Кой го е позволил? Кой позволява съществуването на тези обменни бюра вече толкова години? Кой контролира излагането на подвеждащи табели? Кой прибира големите печалби от крадците? Добичетата отвън са на заплата. Но кои са големите им шефове? Никой не е в състояние да ме убеди, че тези големи шефове нямат лоби и приятели сред политиците. Сред същите автори на шоупрограмите „килъри“, „дупета“ и прочие. Откъм шоупрограми го докарваме. Днес властта е най-добрата досега в слагането на светлинки и знаменца. Във вдигането на пушилка. Лампички светват по много шосета - безопасност за всички се казва тази акция.

Знаменца, песни, шоу, какво повече ни трябва? Някога, много отдавна, в общинските градове не е имало болници. Трябва да стигнем онова ниво ли? Наричат сегашния геноцид „здравна реформа“. Това ли е реформа - майка ми, която е медицинска сестра от 37 години, не е взимала заплата от няколко месеца. На мен ми е ясно, че болницата в малкия град ще бъде затворена. Във всички малки градове. Просто сега е периодът на агония. Страх ги е да правят резки движения, боят се да отрежат отведнъж, за да си останат все така популярни сред чалгизираните избиратели. Казвам й го на майка ми, но на нея не й се вярва. Убеден съм, че има програма за унищожение на болниците в малките градове. Както и на образованието в цяла България - двете основни неща за една държава. Трябва да бъдат унищожени, защото трябва да се изпълни планът на зверовете.

И няма да повярвам на нито една дума от телевизора, докато на пъпа на нашата историческа гордост, на входа на световния културен паметник, признат от ЮНЕСКО, продължи да функционира обменно бюро, което краде по най-мръсен начин парите на чужденците. Ограбената жена се завъртя гневно и си тръгна. Зад нея останаха да й се присмиват две дебеловрати говеда. Такива чейнджове има във всеки курортен град. Едно такова бюро заработва около 100 хиляди лева за три месеца. А в Обзор действащи полицаи са част от мафията - държат заведения, ресторанти и барове, правят пачки. Видиотеният Веселин Маринов ще продължи да обикаля площадите и да възпява нашата полиция. Майка ми, медицинската сестра, ще продължи да си брои стотинките. Знаменцата ще се развяват, светлинките ще светят. Откъм зрелища ще го докараме. Следващото шоу ще се нарича „лапнишараните“ и в него рибари ще са властниците, а познайте кой ще е рибата. Мизерията продължава със страшна сила.

 

 

© Николай Фенерски
=============================
© Електронно списание LiterNet, 17.09.2010, № 9 (130)