Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ГАДОВЕТЕ СПРЯХА И СЪНЧО!!!

Николай Фенерски

web

Трудно може човек да не изпита гняв, когато светът се скапва пред очите му... Поредната гавра спрямо зрителите на т.нар. БНТ е спирането на Сънчо. Всяка вечер, откакто свят светува, в осем без десет настъпваше времето на децата. Същите деца, в чието име днес всички се кълнат, за чиито права тръбят навсякъде, за които на министри и държава им е много жал... В последните години всеки се бие в гърдите: ние ще направим това за децата, ние ще направим онова... Нищо ново, Хитлер, Сталин и Георги Димитров също са се снимали с дечица. Че и Симеон.

Можеше да се преглътне, че в неделя заради умника Кеворкян, малките остават без Сънчо. Но подмяната, която извърши тихо и кротко Гоцев, надминава всяко търпение. Отначало това същото лице някак си изчисли, че Сънчо нямал достатъчен рейтинг. Представяте ли си! Все едно, че става дума за шоу с голи мадами! Гоцев не посмя да махне Сънчо веднага, въпреки заканите си. Но пък успя да го направи постепенно и подло. Ето как го стори: пусна бозата „Руска рулетка“ във времето, в което малките душици чакаха с нетърпение познатата песничка. Презрението на тоя Гоцев към Сънчо си личеше отдавна, шапките на предаването спряха да се сменят адекватно според сезона и през лятото гледахме снежния човек с кученцето, а през зимата жабите с възглавниците. Има ли Гоцев деца? Те гледали ли са Сънчо? Много чудно, защото днес децата са принудени в осем без десет да слушат агресивното „играйте“, „спечелете“, „сумата, която изгубихте“, „вашите пари“, „време е за руска рулетка“, „късмет плюс знания“ и т.н. И да гледат поредния плешив изпълнител. Ето на какво ги възпитава телевизията, а после има да се чудим откъде се взема детската престъпност. Повтаряйте на примигващите доверчиво очички, че най-важното нещо са печалбата, късметът, оцеляването и парите и очаквайте те да имат правилна ценностна система и понятие за добро и зло!

Синът ми е на четири години и не приема никакви обяснения защо са му спрели Сънчо. Гоцев наруши семейния ми ред, посегна на правото ми да бъда щастлив, на личната ми неприкосновеност и трябва да отговаря за това. Надали ще стане обаче. Всички тези като Гоцев и управляващите от партии и чумави заешки котила през последните години си имат стоманени (сталински) аргументи. Имат си тъпоумното оправдание, че не може иначе, че така се налагало... От кого се налага обаче не уточняват. Най-общо - от „пазара“, „конюнктурата“ и т.н. Ние като човешки същества сме изгубили отдавна всякакво достойнство, щом зависим от такива неопределими понятия. Но зад всяко понятие се крие нечия болна мисъл, нечий зловещ план и оскъдяването на земното ни битие е достатъчно красноречиво доказателство. Не само че ни докарват до унизителната борба за оцеляване, но го превръщат и в игра, в забавление. И ние като малоумни се хилим и ръкопляскаме на собственото си падение. Може би си го заслужаваме, след като не умеем да се противопоставим.

Малоумието е болест. Обществото ни е болно. В България и в света. Ако искате да установите симптом на болестта, вижте какво предлага телевизионната програма на децата ни. Как родителят да ги предпази от всички откровени сатанизми в анимационните филмчета? Как да им запуши ушите и очите за мръсотиите в рекламите? Да ги спаси от леещата се навсякъде плът? (Сякаш плътта е всичко, сякаш не е тленна!) Женските образи в детските филмчета са с явно изразени вторични полови белези. По пазарите се предлагат барбита с преливащи цици, свръхкъси полички и супердълги крака.

Симптоматично е, че БНТ показва неща като „Мелотивимания“ (да си маниак днес се смята за престижно, душевната болест е превърната в добродетел), в които лъскави лигльовци, изгубили отдавна детското си излъчване, показват зъбите си и словоблудстват, а когато попитат „Имаме ли зрител на телефона?“, веднага се включва някой техен колега от съседната стая с написани на хартийка въпросчета. Ако директорът е опрял до десетте минути на Сънчо, за да вдигне рейтинга на т.нар. БНТ, и не забелязва скудоумието на подобни неща, значи наистина има проблем. Значи някой нарочно пробутва промивките и отрязва стойностното и то с определена цел. Задача за домашна работа: каква е целта?

Горките дечица! Ще трябва да се приспособят и по някакъв начин да запазят чисто усещането за етичност и естетичност. Не биваше обаче да им отнемат Сънчо. Това е престъпление спрямо тях и дано някой някъде го осъзнае...

 

 

© Николай Фенерски, 2003
© Издателство LiterNet, 01. 07. 2003
=============================
Първо издание, електронно.