Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЕНЕРГЕТИЦИ, ЛЪЖЕПРОРОЦИ... А ПРАВОСЛАВИЕТО?

Николай Фенерски

web

"Сеизмограф" на 23.10. извади на показ Висарион от Сибир. Кеворкян на 24.10. - Лариса Димитриева. Първият потвърди пред милиони православни българи, че той е Христос и Месия съвсем спокойно. Втората се разприказва за Блаватска, Рьорих, шамбала, карма, енергии и прочие. Преди "Неделята" пък вървя дълъг филм за Ванга. Става симптоматично. Защо показват тези хора сега? Навярно защото журналистите схващат, че първопричините за сполетелите ни напоследък беди са духовни, че корените на злото израстват от кризата вътре. От Нищото. А това Нищо е завладяло толкова голяма територия, че днес едва ли не в паника публичните личности почват да търсят изход, излаз от ямата, светлината на истината. Духа търсят.

Сетиха се. Не е трудно да разберем, че нещастието идва от бездуховността. Никак не е трудно.

Светла Петрова за пореден път се изяви като журналист, който се интересува не само от политика и икономика. Сега в нейното полезрение попадна екзотичният Висарион, човек описал възгледите си в книги, регистрирал църквата си официално ("Църква на Последния Завет"!) и развиващ в т.нар. "град на слънцето" някъде из Сибир социална дейност, достойна за "похвална оценка", по думите на богослова проф. Димитър Киров, поканен в студиото явно, за да разобличи лъжепророчеството на госта.

Какво и защо проповядваше Висарион? Как е възможно да го представят в национална телевизия като нещо уникално и "алтернатива на духа"? Апологетите на Църквата ни, доколкото са останали, може би трябва да излязат с официално становище относно ширещата се нова ерес днес из медиите ни. Най-малкото обидно бе да чуем, че този дългокос хрисим благичък бивш полицай твърди, че е "прероденият Христос" и "обединител на четирите религии"! Защото просто Христос няма да се "прероди", нито ще се обединява с будистите - веднъж вече се е родил и говоренето за прераждане е богохулство... "Не е важно как мога да бъда наречен", продължи кротката си реч Висарион и това бе върхът... Аз знам как се казва моят Бог и за мен Неговото име е важно! Професорът се опита в петте минутки, които му отпуснаха, да изследва противоречията... Невъзможна задача в компанията на "невинно" усмихнатия "духовник" и любопитната Петрова. Да не говорим, че самото това съседство на богослова и самозванеца изглеждаше някак странно. Но усещането за странност вече като че ли и не го забелязваме, та може да се каже, че не е проблем. Вече свикваме да гледаме събирането на несъбираемото.

"Вие ще направите сами своя избор", обърна се журналистката към нас в заключение и ни хвърли в недоумение - избор на какво, между какво и какво?! Те значи го легитимираха, съпоставяйки го с Църквата!?

Чувство за измама - това е, което единствено остана след половинчасовия рекламен продукт "Сеизмограф". Каквото и друго да се целеше с излъчването му, резултатът беше равен на реклама. И толкова ли плитко стига мисълта на телевизионерите, че да не се сетят - тази реклама, това пространно представяне на спекуланта от Сибир, е опасно, защото може да подейства върху някоя неукрепнала душа, може да проникне у някого и да го смути, да го излъже, защото е лъжа? Що за въпрос - та те не са православни и значи Христос не ги интересува, те просто са намерили с какво да си запълнят времето. Да оставим, че, както каза проф. Киров, това "учение" "може да изпълни сърцата с песимизъм"... Да оставим много още въпроси.

В своето шоу пък ден след това Кеворкян затвърди окончателно имиджа си на всеяден интелигент. Основното ястие на всеядния интелигент е "манджа с грозде". Вътре има от всичко по малко. И естествено крайният резултат е блудкав. За всеядния интелигент е важно да се говори сложно, да се смесват понятията, показно да се "търси" и "обединява", да нямат значение Преданието и каноните на Църквата ("канони, манони", както казва Ванга, а Светлин Русев и Тома Томов край нея й пригласят). И Лариса Димитриева се оказа твърде подходящ образ тъкмо по тези показатели. Жената издала седем тома с изследвания върху "тайното учение", шамбала, енергетиките... По едно време сякаш говореха за откриването на новата електроцентрала... После тя с лекота се раздума за прераждания, зацитира ап. Павел и заразсъждава за Христос. И всичко у нея стана едно цяло. Което много допада на българските всеядни интелигенти, просто им е любим десерт. И представят тези компилации на народа като универсален пенкилер - защо му е на човека да полага духовни усилия, всичко му се поднася наготово и смляно.

Тези "алтернативи на духа" имат едно кратко и ясно название - ерес.

А показването им пред очите на всички в най-гледаното време се нарича лекомислие.

Как ли се нарича липсата на желание да вникнем в същността на това, което е близо край нас от хиляди години, и да го проумеем? Защото доста често в живота се случва да търсим нещо изгубено къде ли не, по ъгълчета и потайни места, през девет планини в десета, а то просто било под ръката ни или в джоба...

 

 

© Николай Фенерски
=============================
© Електронно списание LiterNet, 28.10.2004, № 10 (59)