Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ГЕНЕЗИСЪТ НА НАПРЕЖЕНИЕТО

Николай Фенерски

web

Най-напред е нужно да се дефинира понятието “държава”. То си е дефинирано, но се налага отново - държавата е организация, порядък и космически ред. Държавата не е хаос, не е беззаконие. Има много истински държави все още. Във всички истински държави казармата е задължителна. Днес младите 18- и 19-годишни не ходят в казармата. Сред тях е мода да правят мускули - хормоните трябва да избиват нанякъде, силата трябва да се впрегне. Но също така и като индивиди тези млади трябва да бъдат строени. От държавата. И понеже държавата не ги строява и не им казва аз съм вашата държава и вие трябва да ме пазите, а после и да ме изграждате, те си намират начини сами да се строяват и сами да си измислят какво да пазят и какво да разрушават. И си мислят, че пазят родината си, като проявяват агресия срещу хора, които са също част от тази родина. Дефинирали са проблема си като цигански. Защото нямат друг признак, по който да го дефинират. Не знаят кой е врагът. И по пътя на най-малкото съпротивление врагът се оказва циганската общност.

Младите си нямат друга работа, агресията им не може да се спотайва заприщена вечно, шило в торба не стои, трябва да се излее. И вместо държавата да канализира енергията им и агресията им като във всяка нормална държава, тя само ги наблюдава и се готви заслепено за своите си избори.

Циганите не са виновни. Виновен е хаосът. А той биде предизвикан от онези същите, дето се готвят нефелно сега за някакви си избори. И от техните спонсори. От чичковците. Те разградиха двора, те разбридаха всички устои, те разпиляха ценностите. И те ще берат плодовете на своята мизерия. Друг е въпросът тия чичковци тъпи ли са, или просто изпълняват заповеди. Интересен въпрос. Но не прекалено интересен. За крайния резултат този въпрос няма никакво значение.

Идват беди.

 

 

© Николай Фенерски
=============================
© Електронно списание LiterNet, 11.05.2004, № 5 (66)