Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

МНЕНИЕ

Ася Захариева

web

Попитали Иванчо как така има 6 по литература и той отговорил: "Измислих нова дума - за играта Залоаложи." "И каква е тя?" - "Курвоатура."

Не си ли си се замислял, читателю, че прекалено много съвети започнахме да получаваме от медиите, и по-точно от телевизионния екран. Най-често срещаният съвет е: "Стани богат!" или "Стани милионер!", съветват ни как да спечелим от игри с етикети или като участваме в някоя "умна" игра. Би трябвало да ни радва, че имаме шанс да станем богати, все пак, но мен ме натъжава това непрекъснато повтаряне от екрана на родната ни телевизия. Какво провокира то? Не си ли си се замислял?

Това ли е мечтата ти?

Нима се надяваш с подобна мечта да отгледаш децата си, това ли ще са техните стойности?

Мисля, че подобни внушения съсипват красотата на човека - който с гордост се нарича българин, а нима са останали такива хора? Защо от телевизионния екран сипят долнопробни обиди във вид на реклами, игри и шоута, за които дори нормалната дума "халтура" звучи леко и недостатъчно?

И в края на краищата защо децата ни да остават тук, с какво България се различава от другите западни страни, освен с това, че е по-бедна.

Замисли се, читателю, че след 5-10 години, разхождайки се по улиците на родния си град, ще виждаш само самотни, тъжни, побелели хора.

Нашите деца ще станат богати, но не тук. Нали това искаме за тях, а и те го усещат.

Прекалено лесно нашите медии се заразяват от най-евтините стойности на западната култура. Какво мога да направя аз, освен да не гледам телевизия, както и правя.

Нещо се мъчи да подкопае устоите на тази древна и достойна държава - България.

Ще продадем ли душата си? Или вече сме я продали.

 

 

© Ася Захариева, 2003
© Издателство LiterNet, 20. 12. 2003
=============================
Първо издание, електронно.