Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

НИКОЛА ГИГОВ
=============================

e-mail : ni_ro_or@abv.bg

Никола ГиговНикола Гигов е роден на 10.11.1936 г. в с. Вълчи дол, Западните покрайнини. Автор е на 73 книги поезия и проза, 12 от които са за Орфей. Носител е на много чуждестранни награди, предимно за задълбочените му изследвания за тракийския певец. Удостоен е със званието "Великите мъже на 21 век" от Американския биографичен институт в Южна Каролина. Присъдено му е званието на името на "Леонардо да Винчи", Англия, а също така е удостоен със "Златен медал за България" за патриотично творчество, отново от САЩ. Бил е репресиран (1956), реабилитиран от Великото народно събрание, отказал се от обезщетение. Носител е на орден "Кирил и Методий", първа степен. Включен е в енциклопедията "Бележити българи на съвременна България" (2013). Работил е като телевизионен водещ в предаването "Непресъхващи извори" по БНТ. По негови стихове са написани повече от 150 песни от 45 композитори. Творчеството му е преведено на повече от 20 езика. Седем от книгите му за Орфей са преведени на руски език от проф. Валерий Барсуков. Най-новите преводи - 100 стихотворения, са на японски език в стихосбирката "Юруси но хи" (Ден за прошка) от изтъкнатата японска преводачка Мисако Маки. Член е на Съюза на българските писатели и почетен гражданин на гр. Смолян. Заедно със семейството си е посетил над 60 държави. Във връзка с 80-годишния му юбилей двамата със съпругата му Елена Хайтова бяха наградени от Общобългарския комитет "Васил Левски" в Пловдив за проведените срещи под надслов "От къде извира българската сила". Умира на 03.12.2016 г. в Смолян.

ПОЕЗИЯ

Стихове
  Зимна приказка в Пампорово
  Добрите очи на мама
  Влюбени небосклони
  Двама под звездите
  След смъртта
  Китка от родопски цветя

БИБЛИОГРАФИИ

  Никола Гигов. Библиография

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2002
Електронно издателство LiterNet