Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ТОЙ Е ДО НАС

Милош Зяпков

web | Събрани творби

Живеем ние, хората, своя живот, стремим се да повишим интереса към самите себе си, към себепознаването, осъзнаваме стремежа си да открием средство против самотата, против отчуждението и обезличаването. Понякога ни е трудно, някои дори не успяват, но най-често изплуваме в сложната житейска борба и усмивки цъфтят по лицата ни в такива сладки мигове.

И точно тогава почти забравяме онези, които понякога този свят ни изпраща като посланици - добрите хора. Те незабележимо са били до нас, възродили са в трудния миг романтиката в отношенията между хората, помогнали са ни тихо - с добра дума, с разбиращо съчувствие, с вдъхната смелост, с човешки оптимизъм. Били са наше рамо, наша опора, наша надежда и вяра. И когато отново стъпим на краката си, те могат също така незабележимо да се оттеглят, без да смятат, че им дължим отплата, защото тяхната мисия е да сеят хармония в света на хората.

Той е до нас, до всички нас. До нашите болки, неприятности, нещастия. Той е живото доказателство за величието на човешкото сърце, солта на живота, радостта на света. Нека всеки поема навреме подадената му ръка, защото с нея житейският път е по-лек и човешката душа - по-слънчева.

Добрият човек. Той не иска от нас нищо друго, освен да му върнем частица от обичта, от любовта, от добротата, с която ни е облагородил безкористно. Такава е отплатата, която той заслужава и която ние сме длъжни да му дадем.

1 април 1989 г.

 

 

© Милош Зяпков, 2000
© Издателство LiterNet, 24. 02. 2003

=============================
Публикация В: Милош Зяпков "Събрани творби", Пд., ИК "Хермес", 2000.