Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ПРЕДИЗВИКАН КОМЕНТАР

Милош Зяпков

web | Събрани творби

Никога материал във в. "Родопска твърдина" не ми е създавал такова тягостно настроение, както това направи "БЯХ РАЗОЧАРОВАНА" на члена на БСП Катя Ташева в бр.19 от 16 май т.г. Не съм очаквал тя да бъде очарована от първия митинг на СДС в Ракитово. Не. Смути ме бликащата злоба в думите, породена от това, че има хора, които не мислят като нея. И затова е разочарована. А когато вие, членовете на БКП (БСП), на множеството митинги в последните 40 години говорехте глупости от рода на тази, че НРБ е високоразвита аграрно-икономическа държава, и ние, различномислещите, си мълчахме и траехме, вие очарована ли бяхте, др. Ташева?

За кой ли път ни се напомня датата 10 ноември с внимателното "нека не забравяме тази дата". Ние не я забравяме, др. Ташева, бъдете спокойна. Та нали вие именно след нея ни разрешихте да говорим спокойно, да изкажем истинските си мисли. Но вие също не забравяйте, че нас ни имаше и преди тази дата, мълчащи и споделящи вашата грешна политика, защото беше страшно, бяхте страшни. Дори и сега ти казваш в гореспоменатия материал, че "Долу БСП" е недемократично, че то е проява на нов вид тоталитаризъм. Ами да викаме тогава всички заедно "Да живее БСП!", както години наред викахме в 99% "Да живее БКП!". Това демократично ли е?

Ние не издигнахме лозунга "Смърт на комунистите", вие защо го споменавате, нали вече сте социалисти? Не ровете в миналото, защото ако разровим, не знам чии лозунги ще се окажат по-недемократични...

Не ми се ще да ви атакувам като журналист, но като лошо мислещ член на БСП няма да ви пожаля. Думите трябва да се изтеглят, иначе е лошо.

Цитирам: "Не мисля, че всичко в този 45-годишен период е за отричане, за охулване - това значи да отречем и себе си, живели и формирали се като личности точно в тези години."

Глупост. Пълна глупост! Та нима древногръцкият роб Езоп отричаше себе си, заклеймявайки робството? A вашите кумири Ленин и Димитров отричаха ли себе си, когато отричаха стойностите на времето, в което са се формирали? Не, др. Ташева, не е така. В Ракитово има и мислещи читатели, нищо че не са членове на БСП.

Смутена сте, че между нас имало хора, натрупали капитали от незаконна търговия с дървен материал. А между вас няма ли? Смутена сте, че ние не всички сме "невинни агънца". Така е. Между нас има и крадци, и пияници, и затворници. Ние знаем това и, бога ми, не ни е много приятно. Но питам - къде да са, щом не са при вас? Нали и те са хора? Пък и знаете ли - щом вашата партия се поправи за един ден (10 ноември), защо не повярвате, че и те могат да се поправят...

Задава ли си някой от опозицията въпроса защо един милион остават верни на червения цвят, защо не се отказват от своята партия?

Аз си задавам този въпрос. И му отговарям! Защото властта ги привлича като магнит.

Нека си пожелаем успех на изборите, др. Ташева, нека си пожелаем толерантна борба (и материали от рода на твоя и моя повече да няма), но ако изгубите изборите вие, тогава ще се убедите, че съм прав.

И последен цитат: "...цялата стогодишна история на БКП, днес БСП, е неопровержимо доказателство за това как членовете на една партия могат да вярват в нейните идеи. А за останалите - ще видим след сто години".

Не разбирате ли, че това не е никакъв плюс, др. Ташева? Та вашата вяра мина и през Сталин, и през Живков. Не е плюс да вярваш сто години в нещо, което е невярно. Така че не пожелавай и на нас същото. Не след сто, а само след 5-10 години ние искаме да докажем на този изстрадал народ, че демокрацията е истинското му бъдеще. Иначе той и на нас няма да повярва, както не вярва на вас. А аз, повярвай ми, уважавам вярващите. Но вярващите в правдата! Останалите смятам за заблудени.

31 май 1990 г.

 


Публикации от в. "Родопска твърдина" - подредени са хронологично. Поводите за написването им са различни, но по-интересна е последната статия от 31 май 1990 г. - "Предизвикан коментар". Написана е двайсетина дни след първия митинг на СДС в Ракитово, състоял се на 28. 04. 1990 г. На него Милош беше организатор и водещ. Малко след това имаше и разговор по местното радио за толерантността в предизборната борба.Там той призова средствата на предизборната конкурентност да бъдат цивилизовани и демократични...

 

© Милош Зяпков, 2000
© Издателство LiterNet, 24. 02. 2003

=============================
Публикация В: Милош Зяпков "Събрани творби", Пд., ИК "Хермес", 2000.