Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

МОЯТ РОДЕН КРАЙ

Милош Зяпков

web | Събрани творби

В човешката душа винаги има място за родния край. Той е останал навеки там със сила и скромност, с велико мълчание, със спомени, спомени... Където и да се намираме, в каквото и душевно състояние да сме, ние винаги усещаме живото му присъствие.

Моят роден край...

Стоя пред оня вековен бор на Пашино бърдо и сякаш в звънтящата тишина чувам стъпките на прадедите си, отекващи към близката скала, заглъхващи в далечната история. Поемам унесено по тях и те ме извеждат на яка твърдина, откъдето мога да обгърна с орлов поглед всички скъпи на сърцето ми места. Срещу ми, сгушена в подножието на Къркария, е крепостта Цепина със своите тайни. Вдясно очите ми опират в навъсената Баташка планина, а най-вляво стърчи обезсмъртеният от Вела Пеева Арапчал. Някъде по средата изправят каменна снага Милеви скали и със своето героично минало заключват малката котловина, в която се гуши и моето Ракитово, родното ми селище.

Мълчат жалоните на родния край и приковават погледа, овлажнял от най-неподправените човешки чувства.

Малка катеричка е смутена от присъствието ми и с къси прибежки, с нервни потропвания ми напомня да тръгна.

Пътят е горски, родопски. Вие неравна като времето снага и открива пред очите ми нови чудни гледки. Ето го отдясно язовир "Батак", окъпан от лъчите на пролетното слънце. Погледнеш ли наляво през пролуките надолу, ще зърнеш срамежливото Еленско краище. И... повече нищо. Гората те поглъща в своята хайдушка пазва, пълни гърдите ти с билков аромат, с птичи песни, с някакво непознато спокойствие. Крачиш умерено и точно когато ти идва да запееш, пред теб ненадейно се усмихва малка полянка. Тиха и нежна, създадена за почивка. Скътала е и водица студена, и сянка дебела за горско чедо. Присядам, прималял от чувства, и въздишка се отронва ей тъй, сам не зная от що - от сладка мъка, от чиста радост или от мило преклонение. Тишината се превръща в музика, в песен. И можеш да слушаш до безкрайност, ако разбираш свободните мотиви на горския здравец, ако си откърмен с волните звуци на гордите борове.

Моят роден край...

20 март 1982 г.

 

 

© Милош Зяпков, 2000
© Издателство LiterNet, 24. 02. 2003

=============================
Публикация В: Милош Зяпков "Събрани творби", Пд., ИК "Хермес", 2000.