Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

УСЛУГИ С ДОКАЗАНО КАЧЕСТВО - ПО ДЖОБА НА ВСЕКИ

Мария Донева

web

На гостите и гражданите на Стара Загора традиционно се предлага една услуга, наричана с интимното нарицателно “джебчийство”.

Можете да се срещнете с дръзновените труженици на този скромен занаят навсякъде из красивия ни град. Още от зелените поля на Станционната градина; пред касите на любимите ни доставчици на ток, вода, телефонни услуги; в градския транспорт; в магазините на дребно - вие никъде няма да се почувствате самотен или пренебрегнат.

Имайте предвид, че където и да ходите, чифт черни или зелени очи ви наблюдават. Това не е погледът на съвестта ви - това са мирните джебчии, които се грижат за олекотяването и изчистването от ненужни подробности на вашия ръчен багаж.

Можете да си позволите обслужването. Офертата е изключително демократична. Забравете ниското самочувствие. Не мислете, че нямате достатъчно пари. Дори за пенсионерите, незаслужено подценявани и финансово онеправдани, има кой да се сети - усърдният джебчия ще отдели време и с грижата на добрия стопанин ще вземе пенсията ви и ще я похарчи със старание и радост - като своя.

Като всеки самобитен занаят, и джебчийството изисква технически познания, но и усет, и личен подход към всеки отделен клиент. Услугата се извършва деликатно и тактично. Вас ще ви обслужат ненатрапчиво, съобразявайки се с вашия темперамент и характер, във всеки ден от седмицата, нон-стоп.

Претарашване на детски колички? Само за миг! Разрязване на дамската ви чанта - с хирургическа бързина и сръчност! Дори няма да разберете кога ви се е случило - едно съществено облекчение в днешния динамичен и забързан свят.

Джебчийството е естетически акт. То изненадва, прекъсва монотонността на ежедневието и го обагря в нови нюанси. Какво друго може да ви развълнува така искрено, както откритието, че сте се разделили с 50 лева, докато сте чакали на опашката за кебапчета по 29 стотинки? С ръка на сърцето, кажете честно - нямат ли с по-друг вкус тия кебапчета, които ви излизат по 25,145 лв. бройката? Блажени свине, не даром сте отдали живота си на хранително-вкусовата промишленост!

Катарзисът, който следва в душата ви след подобно културно събитие, коренно променя качеството на вътрешния ви живот. Джебчийството е изкуство, което се случва на живо, пред очите ви, и в най-добрите си образци остава незабелязано за момента, но то издълбава дълбоки и ярки следи в емоционалната и финансовата ви памет.

Но и това не е всичко - вие печелите морално удовлетворение. Скромният, анонимен джебчия подкрепя себе си и своите близки със сумата, която вие сте поставили за него във вашето собствено портмоне. Нима не ви е приятно, като си представите, че сте сгряли с чисто веселие едно непознато семейство? Не се ли чувствате по-добър човек, по-примерен гражданин?

Добросъвестният джебчия е познавач. Той отделя зърното от плявата, така че не се отчайвайте - имате шанс някой да открие личните ви документи, благородно захвърлени на видно място. Това ще ви спести тичането за нова лична карта, шофьорска книжка, карта за библиотеката. Все пак, когато установите, че сте били обслужени, не пропускайте да отидете до банката, за да бъдат блокирани дебитните ви карти, ако сте имали късмета да се разделите и с тях.

За по-пълноценно изживяване, носете всичките си пари, ценни вещи и документи на едно място, например в привличащо вниманието портмоне, и го дръжте в най-външна преграда на чантата или в плитък джоб на горна дреха.

Останалото оставете на професионалистите.

Enjoy!

 

 

© Мария Донева
=============================
© Електронно списание LiterNet, 18.07.2006, № 7 (80)