Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЗАПИСКИ ПО БЪЛГАРСКИТЕ РОМАНТИКИ

Красимира Джисова

web

Радиото е опулило тонколоните си зад мен. Слушам как, по някаква македонска станция, водещите макинират и дефинират романтиката, чрез онези евъргрийни, които настояват да си спомниш за майка си, баба си, прабаба си и респективно: за баща си, дядо си, прадядо си... Романтика! Разбирам я. Не я разбирам. Разбирам я... не я разбирам... разбирам я... не я разбирам... разби... Романтика е да се притискаш интимно с пътниците в автобуса. Романтика е, пътниците да миришат на манджа, ганджа, синдром на Корсаков, на целия синдром да ти миришат, или на Булгартабак. Романтика е, да припаднеш публично.

Романтика е да си представиш как съпругът ти те замерва, между петото и шестото кюфте, но този път с поглед, и то с един такъв - на каталясал строителен работник, и ти да се почувстваш градска жена, да се направиш на разсеяна, да се затвориш в банята, да епилираш мъха над горната си устна, да си напръскаш деликатностите с парфюм, да си облечеш новия пеньоар, а след това да се върнеш в кухнята и да режеш доматите на фини кръгчета. Романтика е, същият този мъж да отиде до кръчмата в съседния гараж и да освети въображението ти.

Романтика е да гледаш как Птиците умират сами емпатийно и да оплешивяваш, и да обясняваш епифеномена с носталгията си по Шиниъд О`Конър.

Романтика е да си потопиш краката в леген с гореща вода и морска сол, да изсипеш вътре рибките от аквариума и да правиш вълнички с пръсти.

Романтика е да четеш "На прощаване" от НЕК, докато Тропик-ът, този ръждясал егоист, духа между коленете ти.

Романтика е да анализираш на кой и при какви условия му е пораснала работата, на фона на онез - Тез червени домати.

Романтика е да описваш ценностите си с една ръка, а с другата да ги напипваш.

Романтика е гаджето ти да се върне от Париж, с подарък - карта на града и дълго да те разхожда по улиците френски.

Романтика е да подминеш първия срещнат в полза на втория. Романтика е вторият да се окаже влюбен в първия. Романтика е да ги абонираш за "Ние жените".

Романтика е да се омъжиш за англичанин и балдъзата на брата на втората братовчедка на баба ти по майчина линия да му плете терлици, той да те нарича Лейди, а ти да му раждаш българчета.

Романтика е точно в този момент да ми свърши листа. Романтика е да завърша романтиката върху стъпалата си. Романтика е след това да ги измия. Тет-а-тет.

 

 

© Красимира Джисова, 2003
© Издателство LiterNet, 18. 01. 2003
=============================
Първо издание, електронно.