Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ИЗ "ПРОТИВОБОРСТВО"

Дилян Бенев

web

*

Великият учен Исак Нютон - открил закона за всемирното превличане, навярно най-много е съжалявал защо хората не са като физическите тела - само да се привличат, а не и взаимно да се отблъскват като едноименни заряди, копаещи взаимно и гроба си.

 

*

В науката е доказано, че въображението е повече от знанието - въпреки че посредствеността като висша форма на незнание и простащина е много повече от въображението.

 

*

Това, че импулсният прав ток може с определена честота на импулса да убива патогените в организма (по Тесла) - никак не е панацея срещу патогените в обществото, които така могат да те убият - все едно си ударен от променлив или прав ток.

 

*

Аритметиката като кралица на математиката със своите основни действия събиране, изваждане, умножение и деление е в известен смисъл аритметика и в живота. В него хората се събират и размножават - рода си да продължат. Но в името на самолюбието си много от тях неудобните от пътя си изваждат, на враждуващи лагери се делят, в една нестихваща агония, догде не си платят пред Бога, че изобщо са се родили.

 

*

Когато четем за откритието на Лайбниц за безкрайно малките величини, това не може да не предизвика асоциация в съзнанието ни за безкрайно нахлуващите малки в изкуството - вечно изживяващи се в ролята на ментори.

 

*

Както няма човешко изследване, минаващо за истински научно, без да е минало през математически доказателства (по Леонардо) - така няма и социологическо изследване, минаващо за истинско, без да няма и задължителна доза преиначени данни.

 

*

Някои наши звезди на изкуството са като Полярната звезда. Както тя не променя височината си пред хоризонта, така и те не падат от върха на капризите си - не дойде ли ден да ги захвърлят като употребени и ненужни - от височината на егото им.

 

*

Изключението Уран и Венера!... Само те имат ретроградно движение, обратно на посоката на ротация на Слънцето - сякаш са ни белязали безвъзвратно с излъчването си - все да сме на обратно спрямо нормалния ход на цивилизацията.

 

*

Както гигантската планета Уран респектира и с името на бога на небето от древногръцката митология Уран - така и тук, на Земята, притежаващите уран неизменно респектират - винаги да могат да ни изпепелят, задето сме простосмъртни, а те - богове.

 

 

© Дилян Бенев
=============================
© Електронно списание LiterNet, 26.02.2019, № 2 (231)

Други публикации:
Дилян Бенев. Противоборство. София: Изток-Запад, 2019.