Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

АРТЕФАКТИ - 2

Дилян Бенев

web

РОБОТИЗАЦИЯТА

Едни хора протестирали пред закона. Бил много суров. Но законът не им обърнал внимание. Нали затова е закон! Обаче хората продължили да се жалват. Нали били хора с разум. Но и законьт не отстъпил от правото си. Нали затова е издаден!

И така, всеки настоявал за своето, докато един ден, в резултат на техническия прогрес, отношенията им напълно се изгладили: Нито имало хора, които да се жалват пред закона - нито пък имало закон, който да ги жегне за това - в името на РОБОТИЗАЦИЯТА!

ИЗБРАНИК

Един човек боледувал. И колкото повече боледувал, толкова повече не го намирал. И колкото повече не го намирал, толкова повече вярвал, че ще го намери. И колкото повече вярвал, че ще го намери, толкова повече силите го напускали. Така този човек умрял - за да намери най-после щастието!

БЛАЖЕНСТВО

Един човек бил беден и женен. Но той не се чувствал толкова женен, колкото беден. Защото, ако беше само беден, без да бъде женен - той можеше да мине и за среднозаможен. Но нали си е женен, къде да отиде? - като от беден по-беден само може да стане. Така този човек съхнел, вехнел - докато един ден едва не се поминал. Но оттогава същият за пръв път се почувствал щастлив, съзнавайки, че докато диша - значи е богат и влюбен!

КРИТЕРИЙ

Ако значението на физическата сила расте като геометрична прогресия, а значението на умствената като алгебрична, се дава отговор на въпроса, какво значи думата авторитет!

ДИВИДЕНТ

Проститутката обича своя сводник.
И той я обича.
Но тя го обича по-особено.
Обича го като истинска избраница.
Нали я кара да се чувства все по-щастлива.
В обезчувствяването си.
Като начин на живот!

ПРАВО НА ИЗБОР

Едно куче го нахранили.
Но то повърнало.
Друго му дали.
Но то пак повърнало.
И накрая, след като вдигнали ръце от него - то се нахранило охотно с повърнатото!

ПРИЗНАНИЕ

Малка спретната къщурка с две липи отпред. И в нея - един човек на изкуството, който страда жестоко и безвъзвратно. А защо ли? Ами просто защото измежду многото възможности за страдание, той се оказва довереник на най-представителната:

Да страдаш от невъзможността да бъдеш отречен!

РЕПУТАЦИЯ

- Виж какво, скъпи, ти трябва веднъж завинаги да ми повярваш, че аз сьм Зелда и съм щастлива, че съм преди всичко твоя жена - жената на Скот Фицджералд - и затова аз те обичам повече от всякога!

- Разбира се скъпа, как няма да ти повярвам, след като твоята обич спрямо мен, ти носи престиж, истински престиж. Защото едно е някой да каже: Спах със Зелда курвата - а съвсем друго - спах със жената на Скот Фицджералд!

 

 

© Дилян Бенев, 2002
© Издателство LiterNet, 13. 11. 2002
=============================
Първо издание, електронно.