Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ВНЕЗАПНО ПОЧИНА ВАСИЛ ПЕТРОВ (1949-2005)

(In memoriam)

Анна Михайлова

web

Васил ПетровРоден в добруджанското село Горичане, община Шабла, възпитаник на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", Васил Петров пет години е учител по български език и литература в средното училище, три години работи като старши преподавател по български език за чужденци. В продължение на 21 години е главен асистент по методика на обучението по български и литература в ДИПКУ (ИУУ, ИПКУ) към Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" - Варна.

Богата е авторската му дейност - учебници по литература за средното училище, по български език за българите в Украйна и Молдова, методически ръководства за учители, литературни анализи, енциклопедичен речник на литературните термини, многобройни статии по история на българската литература и по проблеми на обучението.

Оформил се като преподавател под ръководството на изтъкнатия специалист в областта на литературното образование Асен Калешев, Васил Петров в дългогодишната си преподавателска дейност се стреми да предложи на своите многобройни курсисти възможност за аналитична работа с литературния текст, за осмисляне и приобщаване към ново, задълбочено тълкуване.

Безкрайно взискателен към себе си и към другите, Васил Петров се отличава с кристална честност и стремеж винаги да отстоява своите професионални и творчески позиции. Изключителен професионалист, за него училището и учениците бяха нещо свещено, за тях не жалеше сили - за да се пробудят младежкият дух, енергията, смелостта да грешиш, усетът за силата на словото.

В паметта на своите колеги, ученици и приятели Васил Петров оставя ярката диря на едно незабравимо човешко и професионално присъствие.

 

 

© Ани Михайлова
=============================
© Български език и литература (електронна версия), 2005, № 4
© Електронно списание LiterNet, 12.10.2005, № 10 (71)

Други публикации:
Български език и литература, 2005, № 4.