Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

КЪМ БЪЛГАРСКИТЕ ЧИТАТЕЛИ

Уолтър Хардинг

web

Щастлив съм да приветствам първото българско издание на "Избрани произведения" от Хенри Дейвид Торо.

Съвременниците на писателя от родния му Масачусетс не биха могли и да помислят, че подобно нещо някога ще се случи. За тях Торо е бил само незначителен и обречен на скорошна забрава подражател на своя приятел и съгражданин Ралф Уолдо Емерсън. Не съзирали гения му, ала времето отдавна е доказало тяхната грешка. Изминал е повече от век от смъртта на Торо в 1862 г., а през това време славата му непрекъснато е растяла - не само в родината, но и по цял свят.

В България вече познавате "Уолдън" и "Гражданско неподчинение". Настоящото издание е отговор на желанието за по-дълбоко навлизане в света на Хенри Дейвид Торо. Отново дело на литераторката и преводачката д-р Албена Бакрачева, този том включва и десет от основните есета на писателя. Тук ще намерите разнообразна и веща подборка на най-добрите му кратки съчинения - от естествена история до политика и философия.

В качеството си на основател и почетен председател на международното "Торо Сосайъти" в САЩ ви пожелавам часове на радост при четенето на един от нашите най-благодатни за мисълта автори, чиито идеи прехвърлят всички национални граници.

проф. д-р Уолтър Хардинг
Конкорд, Масачусетс
януари 1994 г.

 

© Уолтър Хардинг, 2001
© Издателство LiterNet, 19. 11. 2002
=============================
Публикация В: Хенри Дейвид Торо "Живот без принцип. Избрани произведения", С., ЛИК, 2001.