Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ДОКЛАД ВЪРХУ РАЯ И АДА

Силвина Окампо

web

Следвайки примера на големите аукционерни къщи, Раят и Адът съдържат в складовете си купища предмети, които едва ли биха изненадали някого, щото са същите предмети, изпълващи обикновените къщи в света. Но не е достатъчно да споменем само предмети - складовете са изпълнени също с градове, села, градини, планини, долини, слънца, луни, ветрове, морета, звезди, отражения, температури, вкусове, миризми, звуци, понеже вечността ви дава всякакви видове усещания и гледки.

Ако за вас вятърът реве като тигър или ангелския гълъб, когато ви погледне, има очи на хиена; ако елегантният мъж, пресичащ улицата, е облечен в дрипи; ако подарената прекрасна роза е като избелял парцал, по-безинтересен от обикновено врабче; ако лицето на съпругата е ядовита плоска дъска: очите ви, а не Бог, са ги направили да изглеждат такива.

Когато умрете, ангелите и дяволите, които са еднакво настойчиви, щом знаят че сте потънали в сън, частично в този свят и частично в друг, ще пристигнат до леглото ви и галейки ви по главата, ще ви предложат да изберете измежду нещата, които сте предпочитали в живота си - кои да отидат в Рая и кои в Ада. Първо, ще ви научат на елементарните уроци чрез нещо от сорта на книга с мостри. Ако ви покажат слънцето, луната, или звездите, вие ще ги видите във вътрешността на цветна кристална топка, но ще мислите, че кристалната топка е светът. Ако ви покажат кон, той ще е миниатюрен, но вие ще мислите, че е истински кон. Ангелите и дяволите ще объркат духа ви с образи на цветя, съвършени плодове и сладкиши; те ще ви накарат да мислите, че сте все още дете и ще ви сложат да седнете на стол от сплетените им ръце, известен като кралски трон или златен трон. Сплетените ръце щи ви отнесат до самия център на живота ви, където витаят предпочитанията ви, и ще ги извадят всичките пред погледа ви. Внимавайте! Изберете ли повече неща да заминат в складовете на Ада, отколкото неща за Рая, вие навярно ще попаднете в Рая. Ако изберете повече неща да отидат в складовете на Рая и по-малко - в тези на Ада, рискувате да отидете в Ада, защото обичта ви към прекрасни предмети е знак на най-обикновена алчност.

Законите на Рая и Ада са гъвкави. Дали ще попаднете на едното или на другото място често зависи от изключително дребен детайл. Аз зная хора, попаднали в Ада просто заради избора на счупен ключ или разкривена клетка за птичета, и също други, които чрез избора на вестник или чаша прясно мляко са в Рая.

 

 

© Силвина Окампо
© Веселин Веселинов, превод, 2004
© Издателство LiterNet, 01. 01. 2004
=============================
Първо издание, електронно.