Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

БРАТ МИ

Рафаел Новоа

web

Никога не простих на моя брат близнак, че ме изостави в продължение на седем минути в корема на мама - сам, ужасен от тъмнината, да се рея като астронавт в онази лепкава течност, и да слушам как някъде оттатък го обсипват с целувки. Това бяха най-дългите седем минути в моя живот и впоследствие утвърдиха брат ми като първороден син и любимец на мама.

Оттогава започнах да излизам преди Пабло отвсякъде: от стаята, от къщи, от училище, от църквата, от киното... дори и заради това да пропусках края на филма. Един ден се заплеснах, брат ми излезе на улицата преди мен, и докато ме гледаше с онази своя пленителна усмивка, една кола го помете. Помня как майка ми, чувайки трясъка, изтича от къщи и се стрелна покрай мен, като крещеше моето име, протегнала ръце към трупа на брат ми.

Никога не я изведох от тази заблуда.

 

 

© Рафаел Новоа, 2002
© Ева Тофтисова - превод, 2003
© Издателство LiterNet, 28. 05. 2003
=============================
Първо издание, електронно.