Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

РИСУНКИ ОТ ПЬОТР БИЦИЛИ

Галина Петкова

web | Салимбене и Пушкин

Като юноша Пьотр Бицили мечтае да стане художник и взема уроци по рисуване още докато учи в Одеса. По-късно родителите му го изпращат в Италия при известен професор, който да прецени и подготви младежа за това поприще. Педагогът констатира далтонизъм и обяснява, че с този “дефект” Бицили няма да може да стане “голям художник”. Вероятно това слага край на заниманията на младия Бицили с изобразително изкуство. Но може би пътуването до Италия запалва интереса на бъдещия учен към романската средновековна история и култура.

Предложените тук графични портрети са от 1891 г., което ясно личи от датировките върху всеки един от тях. Всеки портрет е подписан, но не може с категоричност да се твърди, че навсякъде е почеркът на Бицили, който, впрочем, тогава е на 12 години.

Публикуваните 3 портрета са от личния архив на внучката на професора, г-жа Елисавета Иванова-Аначкова, която любезно ги предостави за настоящето издание.

 

Рис. Пьотр Бицили (12.02.1891)

12.02.1891

 

Рис. Пьотр Бицили (19.04.1891)

19.04.1891

 

Рис. Пьотр Бицили (1.08.1891)

1.08.1891

 

 

© Галина Петкова
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 03.10.2005
Пьотр Бицили. Салимбене и Пушкин. Варна: LiterNet, 2004