Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ПРОФЕСИОНАЛНИЯТ САМОУБИЕЦ

Мигел Гаридо Перес

web

Стиснал пистолет в ръката си, младият Ернесто се появи в жилището на човека, който го беше разорил. "Няма да ви убивам, дон Браулио - каза той - а ще се самоубия пред вас. Нека кръвта ми опръска съвестта ви, и което е по-зле - прекрасния ви персийски килим".

Дон Браулио го разубеди: с добри съвети и предложение: "Ако искате да отнемете живота си, защо не го направите в дома на омразния Кортес?". И подкрепи думите си с щедър чек. "Въпреки че не го познавате, пресата ще потърси мотиви и ще провалим кариерата му".

Но омразният Кортес го нае да се самоубие в дома на подлия Суарес, който пък му плати да го стори у врага му Рамирес, и така нататък. След двадесет самоубийства Ернесто се пенсионира. "Добротата на хората ме спаси", казваше често той.

 

© Мигел Гаридо Перес, 2001
© Ева Тофтисова - превод, 2003
© Издателство LiterNet, 14. 06. 2003
=============================
Първо издание, електронно.