Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ПИСМО НА Л. Н. ТОЛСТОЙ ДО Н. Н. МИКЛУХО-МАКЛАЙ,
26 СЕПТЕМВРИ 1886 Г.

Л. Н. Толстой

web

Многоуважаемий Николай Николаевич,

Много съм ви благодарен, че ми изпратихте брошурите си. Прочетох ги с радост и в тях намерих неща, които ме интересуват. Интересуват или не, но във всеки случай във вашата дейност трогва и възхищава това, че доколкото ми е известно, с опита си вие пръв и несъмнено доказахте, че човекът навсякъде си е човек, тоест добро, общително същество, с което може и трябва да се пристъпва към общуване само с добро и истина, а не с топове и водка. Вие го доказахте с подвига на истинското мъжество, който в нашето общество се среща толкова рядко, че хората от това общество не го разбират. Аз така си представям вашето дело: хората толкова дълго са живели с измамата на насилието, че са станали нормални тъкмо уродливите отношения един към друг не само между людоеди и християни, но и между самите християни. И неочаквано един човек под предлог на научни изследвания (моля, простете за откровеното изразяване на убежденията ми) се явява сам между най-страшните диваци, като вместо с куршуми и щикове е въоръжен само с разум, и доказва, че насилието, в което живее нашият свят, е само стара отживяла humbug (т.е заблуда), от която хората отдавна е време да се освободят, ако искат да живеят разумно. Ето това ме трогва и възхищава във вашата дейност и затова особено искам да ви видя и да вляза във връзка с вас. Ще ми се да ви кажа следното: може вашите колекции да са много важни, по-важни от всичко събрано досега в целия свят, но дори и в такъв случай всичките ви колекции и научни наблюдения не са нищо в сравнение с направените от вас наблюдения за свойствата на човека по време на заселването ви сред дивите, когато общувайки с тях, вие сте им въздействали само с разум; затова умолявам ви, за бога, изложете с най-големи подробности и със свойствената си правдивост отношенията си с тези хора както са били. Не зная какъв принос ще представляват вашите колекции и открития за науката, на която служите, но натрупаният от вас опит при общуването ви с диваците прави епоха в тази наука, на която служа аз - науката за това, как да живеят хората един с друг. Напишете тази история и вие ще направите голяма услуга на човечеството. На ваше място аз бих описал подробно всичките си приключения, като отстраня всичко освен отношенията с хората. Не ми придиряйте на разбърканото писмо. Болен съм и пиша легнал с непрекъснати болки. Пишете ми и не възразявайте на нападките ми за научните ви наблюдения. Аз си вземам думите назад, а вие отговорете на същественото. Добре би било, ако наминете.

Уважаващият ви
Л. Толстой

 

 

© Л. Н. Толстой
© Невена Стефанова - превод, 1986
© Издателство LiterNet, 12. 04. 2002
=============================
Публикация В: Н. Н. Миклухо-Маклай "Човекът от луната", С., 1986.