Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Февруари  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЯКОВ ПОЛОНСКИ
=============================

Яков ПолонскиЯков Петрович Полонски е един от големите поети на следпушкинската епоха. Роден е на 6 (18) декември 1819 г. в гр. Рязан, в чиновническо семейството. Учи в рязанската гимназия, завършва юридическия факултет на Московския университет, където негови приятели са Фет и С. М. Соловьов. Автор е на 134 стихотворения и поеми. Първата му книга със стихотворения "Гами" излиза през 1844 година. Стиховете му получават положителни рецензии от Гогол и от редакцията на списание "Съвременник". През 1844 г. Полонски заминава от Москва за Одеса, а после прекарва пет години в Тифлис, Кавказ, където заема поста помощник редактор на официалния вестник "Закавказки вестник". Там се сближава с грузински, арменски и азербайджански поети, запознава се с нравите и историята на Кавказ. Създава и много великолепни, наситени с фолклорни мотиви, стихотворения, които по-късно са обединени в сборника "Сазандар" (1849). След 1858 г. Полонски живее в Петербург. Работи като редактор на списание "Руско слово". След две години получава длъжността секретар на комитета по международна цензура и като такъв работи до края на живота си. Славата идва късно при Полонски. Поезията му изиграва забележителна роля в творческите търсения на Бунин и Блок. По текстове на Яков Полонски мнозина руски композитори създават романси, кантати, хорова музика. Неговата "Песен на циганката", написана през 1853 г., се мисли за народна и се пее до ден днешен. Известен предимно като поет, Полонски е автор и на няколко романа в проза: "Признанията на Сергей Чалигин" (1888), "Остри възвишения" (1888), "Евтин град" (1888), "Неочаквано" (1844). Пълното издание на събраните му съчинения излиза в 5 тома през 1896 г. Умира на 18 октомври 1898 г.

ПРИКАЗКИ И ЛЕГЕНДИ

В превод на Илиана Илиева

  Двете теменужки

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2003
Електронно издателство LiterNet