Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ФЬОДОР ГЛИНКА
=============================

Фьодор ГлинкаФьодор Николаевич Глинка е роден на 19 (8) юни 1786 година в с. Сутоки, Смоленска губерния. Завършва първи кадетски корпус в Петербург, участва в Отечествената война 1812 година срещу Наполеон, сражава се при Аустерлиц и Бородино. Влиза в декабристкия Съюз на спасението, участник е и в организацията на Съюза на благоденствието. След разгрома на въстанието (14 декември 1815 г.) е заточен в Петрозаводск. През периода 1830-1832 г., 1862-1880 г. живее в Твер. Избиран е за почетен попечител на Тверската мъжка гимназия, говорител на Тверската градска Дума. От 1863 година е председател на Тверското благотворително общество на "Добрoволната копейка", от 1865 г. е почетен член на Тверския губернаторски статистически комитет. Ф. Н. Глинка е публицист и поет, представител на старото поколение на поетите-декабристи. Издадени са неговите "Писма на руски офицер" и ред стихотворни сборници. Възглавява Обществото на любителите на руската словесност. Доживява до дълбоки старини и умира през февруари 1880 г.

ПРОЗА

В превод на Илиана Илиева

Кратка проза
  Водачът

 

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2003
Електронно издателство LiterNet