Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни
ХЕНРИ ДЕЙВИД ТОРО: ЖИВОТ В ДАТИ

Албена Бакрачева

web | Живот без принцип

1817 - на 12 юли в Конкорд, щата Масачусетс, се ражда Дейвид Хенри - трето от четирите деца на Джон и Синтия Торо. Бащата е фермер и държи магазин в Конкорд.

1828 - постъпва заедно с брат си Джон в Конкордската академия - частно училище, основано от видни съграждани; там изучава френски, латински, старогръцки, география, история и естествени науки.

1833 - постъпва в Харвардския колеж, където наред с основните предмети изучава италиански, френски, немски и испански, слуша лекции по минералогия, анатомия и естествена история.

1835 - в Конкорд се установява Ралф Уолдо Емерсън.

1837 - завършва колежа. Става учител в Конкорд, но скоро напуска поради несъгласие с практиката да се налагат физически наказания на учениците. Присъединява се към групата на Новоанглийските трансценденталисти, оглавявана от Емерсън, и започва да пише своите "Дневници". Променя името си от Дейвид Хенри на Хенри Дейвид.

1838 - отваря малко частно училище в дома си. Изнася първата си лекция в Конкордската лектория. В Конкордската академия става преподавател по латински, старогръцки, френски и естествени науки, а брат му (от следващата година) - по английски.

1839 - предприема заедно с брат си пътешествие по поречието на Конкорд и Меримак.

1840 - публикува в първия брой на трансценденталисткото списание "Циферблат" есе и стихотворение и става постоянен сътрудник на изданието. Запознава се с поета Уилям Елъри Чанинг.

1841 - отива да живее у Ралф Уолдо Емерсън като домашен помощник и градинар.

1842 - умира брат му, което е голям удар за Хенри.

1843 - напуска дома на Емерсън и се връща при родителите си.

1844 - работи в бащината си фабрика за моливи.

1845 - през пролетта започва да си строи дървена къща върху парцел на Емерсън край езерото Уолдън - на около две мили от Конкорд. На 4 юли, националния празник на САЩ, се преселва в къщата и живее там две години, два месеца и два дни. Прекарва времето си в съзерцание на природата, разходки, земеделие, четене и писане.

1846 - започва да пише "Уолдън или Живот в гората". Изнася лекция за Карлайл в Конкордската лектория. Арестуван е, понеже години наред не е плащал данък; остава в затвора само една нощ, тъй като сумата е платена от друг - вероятно от леля му, - но преживяното заляга по-късно в есето му "Гражданско неподчинение". Първо пътешествие до Мейнските гори.

1847 - напуска уолдънската си къща и прекарва нови десет месеца в дома на Емерсън, докато той изнася лекции в Европа.

1848 - в Конкордската лектория изнася лекция "Отношението на индивида към държавата".

1849 - същата лекция, вече като "Съпротива срещу гражданските власти", публикува в другото трансценденталистко списание "Естетически страници". (Посмъртно това есе излиза под заглавие "Гражданско неподчинение".) Публикува "Седмица по поречието на Конкорд и Меримак". Първо пътешествие до Кейп Код заедно с Уилям Елъри Чанинг.

1850 - преработва своите "Дневници" и от записки, които да използва за книгите и лекциите си, ги превръща в самостойни литературни късове. Второ пътешествие до Кейп Код. Пътешествие до Канада с Уилям Елъри Чанинг. Задълбочава интереса си към естествената история и живота на американските индианци.

1853 - второ пътешествие до Мейнските гори.

1854 - публикува "Уолдън".

1856 - в Ню Йорк се запознава с поета Уолт Уитман (1819-1892).

1857 - запознава се с Джон Браун (1800-1859), виден американски аболиционист.

1859 - в Конкорд, Бостън и Устър изнася лекции в защита на Джон Браун, който е обвинен от властите на Западна Вирджиния в измяна и впоследствие е обесен.

1861 - за да укрепи здравето си и опознае отблизо живота на индианците, заминава за два месеца в Минесота.

1862 - на 6 май умира от туберкулоза в Конкорд, където е погребан. Излизат втори издания на "Уолдън" и "Седмица по поречието на Конкорд и Меримак".

Между 1863 и 1866 г. сестра му София Торо, Ралф Уолдо Емерсън и Уилям Елъри Чанинг редактират и издават книгите му: "Пътешествия" (1863), "Мейнските гори" (1864), "Кейп Код" (1864), "Писма до разни хора" (1865) и "Един янки в Канада" (1866).

 

 

© Хенри Дейвид Торо
© Албена Бакрачева - превод
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 20.11.2002

Други публикации:
Хенри Дейвид Торо. Живот без принцип. Избрани произведения. С.: ЛИК, 2001.