Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

АНРИ МИШО
=============================

Анри Мишо Анри Мишо е роден през 1899 г. в гр. Намюр, Белгия. Художник, поет и журналист, родеещ се със сюрреализма, творбите му не подлежат на стриктна класификация, те най-често изследват човешкото страдание чрез сънища, фанатазии и експерименти с наркотици. Като юноша Мишо желае да стане свещеник, но разубеден от баща си следва медицина в Брюксел. Напуска следването си и пътува из Северна и Южна Америка като моряк от френската търговска флота. Започва да публикува през 1923. Поради родителско неодобрение на начина му на живот се премества в Париж, където работи като учител и секретар. Започва да рисува, повлиян от работите на Клее, Ернст, Кирико и Дали. Авангардната му поезия започва да се публикува от 1926. През 1927 пътува от Амстердам до Южна Африка, остава разочарован. По-късно пътува до Азия и в резултат започва да изучава индуистката митология. От това пътуване започва и интересът му към измислени, фантастични пътувания, често гравитиращи между сънища и реалност, и подплатени с хумор. Между 1937 и 1939 Мишо редактира мистично списание. Първата изложба на картините му е през 1937. Като писател придобива известност през 40-те г. на ХХ в. По време на Втората световна война Мишо се установява в Южна Франция за да избегне окупацията. Оженва се през 1943, но след смъртта на жена му през 1948 се концентрира върху рисуване и експерименти с наркотици - на 57 години започва да използва мескалин. Късните му текстове са силно повлияни от наркотични халюцинации. През 60-те прави филм за хашиша и мескалина. През 1960 получава - и приема - награда на Венецианското биенале. Отказва Голямата френска награда за литература през 1965 (Мишо става френски гражданин през 1955). Умира на 17 октомври 1984, оставяйки над 40 публикувани книги и множество рисунки в типичния му "ларвен" стил.

ПРОЗА

Кратка проза
  Палачът

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2004
Електронно издателство LiterNet