Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

"МЕТАМОРФОЗА"

Алберт Гарсия Елена

web

На сутринта след една неспокойна нощ Грегор Самса се събуди, превърнат в чудовищно насекомо. При вида на крилете си въобще не се поколеба и веднага излетя през прозореца за работа, като пропускаше светофарите и Крайбрежното околовръстно шосе. Началниците му се изненадаха толкова приятно от неговата точност, че го обявиха за Работник на месеца и на тържествена церемония - в присъствие на цялото му семейство и на основните представители на икономиката и културата в града - лично Президентът забоде фирмената значка на гърдите му, което стана причина - след няколко бегли и незначителни конвулсии - за неоспоримата му смърт, и се оказа чудесна подготовка за поставянето му в саркофаг със стъклен похлупак, който - както знаят всички колекционери - може да бъде посетен от девет до пет следобед, от понеделник до петък, както и всяка първа събота на месеца, в основното преддверие на компанията. Отстъпки за групови посещения.

 

 

© Алберт Гарсия Елена, 2000
© Ева Тофтисова - превод, 2003
© Издателство LiterNet, 28. 05. 2003
=============================
Първо издание, електронно.