Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

РАЗКАЗИ НА ЖИВО

Виолета Тончева

web | Книга за Радио Варна

Леко и мъчно ми е да пиша за Иван Троянски в минало време

Проф. д-р Веселин Димитров,
доктор хонорис кауза на СУ “Св. Климент Охридски”

Иван ТроянскиС Иван Илиев Троянски от с. Вонеща вода, Великотърновско, преживяхме дълги години, изпълнени с неговия весел дух. Правили сме всичко. Той стана преводач на стихове от руски в една моя книга, аз - редактор на неговия преинтересен превод от литовски на книгата “Кораби и моряци”, колекционирахме номера от гардероба на ресторанта на писателите в София, ходехме по столичните издателства да му събираме хонорарите, част от които незабавно отиваше по истинското си предназначение в софийския “Берлин”, аз станах негов първи биограф, защото написах статията за него в академичната енциклопедия “България”, която се появи, след като той вече беше възпят в литовската енциклопедия. Когато получи литовския си орден преди българския, той ме чакаше пред университета в София, облечен в костюм с гълъбов цвят, за да му отива на орденската лентичка...

Нямаше човек в софийските писателско-преводачески кръгове, който да не го обичаше. Един интелектуалец от класа, ерудит, юрист по официално образование и енциклопедист по житейско.

В Русия и Литва той имаше почти толкова приятели, колкото във Варна и в София. И никога не парадираше с това. Неговият талант избуяваше твърде често в експромти, но и в тежък физически труд над белия лист. Там той беше перфекционист. Още помня работата му над изключително мъчния текст на разказите на Борис Пилняк, писател от раждането на руския модернизъм, истинско предизвикателство за всеки преводач. Внезапно следваше любовна поезия, изпълнена с класически магнетизъм, синкопично пресичана от недобродушни епиграми, от които далеч не всички видяха белия свят. Сред тях книгата “Неудобен въпрос” е като бисер между мъниста... Леко и мъчно ми е да пиша за Иван Троянски в минало време!

Април 2004
София

 

 

© Виолета Тончева
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 07.06.2004
Виолета Тончева. Книга за Радио Варна. Първа част: Традицията задължава... Варна: LiterNet, 2004

Други публикации:
Виолета Тончева. Книга за Радио Варна. Първа част: Традицията задължава... Варна: Славена, 2004.