Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

РАЗКАЗИ НА ЖИВО

Виолета Тончева

web | Книга за Радио Варна

Владеех френски, италиански, английски, гръцки и турски

Султана Теодосиева,
дискотекарка в Радио Варна 1943-1950

Султана ТеодосиеваМоята сестра Катя Теодосиева, която завърши Alliance Franaise с пълно отличие, бе първата дискотекарка на Радио Варна. Дискотека се наричаше музикалният фонд от грамофонни плочи, които се пускаха тогава по радиото.

През 1943 г. сестра ми напусна, аз заех мястото и останах на работа в Радио Варна до 1950 г. Сестра ми владееше пет езика - френски, италиански, английски, гръцки и турски, и това беше от голяма полза при превода на чуждестранните грамофонни плочи, които радиото купуваше от единствения музикален магазин в града. Сестра ми завари около 1000 плочи в дискотеката, описа ги върху специални картони и състави по този начин първата музикална картотека на Радио Варна. Фондът постепенно нарастваше и аз продължих да прилагам същия начин при архивиране на музиката. Вписвах названието на музикалната пиеса, имената на композитора, изпълнителите, производителя и годината на излизане на плочата. Тези данни печатах на пишеща машина върху картончето два пъти - вляво на оригиналния език и вдясно - на български език. Тази дейност не представляваше трудност за мен, тъй като и аз бях завършила френския колеж и също владеех френски, италиански, английски, гръцки и турски. В началото разполагахме предимно с френска и по-малко с немска музика и това ни създаде проблеми по време на немската окупация.

Дискотекарката имаше задължението да подготвя и специални фишове с необходимата за седмицата музика. Каква да бъде музиката определяше Данаил Василев - последният уредник на Радио Варна преди 09.09.1944 г. След тази дата началник стана музиковедът Йордан Каранов, който разшири състава на радиото и създаде специален музикален отдел. Самата дискотека бе разположена в приземния етаж на сградата, където подреждахме грамофонните плочи според жанра и спецификата в 13 шкафа. Събирахме оперна, оперетна, симфонична, народна музика, концертни изпълнения, отделни арии и т.н. Програмата започваше в 7 ч с новини и продължаваше с лека музика, съобщения, танцова музика и т.н.

Няколко месеца преди 09.09.1944 г. ни евакуираха в село Игнатиево, защото след щетите в Радио София, нанесени при бомбардировка на столицата, съществуваше опасност и за нас. Дадоха ни по един камион да си изнесем багажа и ни платиха квартирата. Не беше никак лесно, защото на всеки три дни трябваше да се връщам във Варна, за да зареждам музика за седмицата.

По времето на Йордан Каранов Радио Варна се превърна в средище на музикалния живот в града. В дискотеката имаше пиано и беше нещо обичайно при нас да репетират различни оркестри. Радиооркестърът се разрасна и по-късно от него се създаде Варненската филхармония. Идваха актьори от театъра, балетисти от операта и други видни личности. Бяхме бедни, но млади и пълни с енергия и какви ли не идеи. Тогава се постави началото на много варненски културни традиции и Радио Варна е част от тях.

Декември 2003
Варна

 

 

© Виолета Тончева
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 07.06.2004
Виолета Тончева. Книга за Радио Варна. Първа част: Традицията задължава... Варна: LiterNet, 2004

Други публикации:
Виолета Тончева. Книга за Радио Варна. Първа част: Традицията задължава... Варна: Славена, 2004.