Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

РАЗКАЗИ НА ЖИВО

Виолета Тончева

web | Книга за Радио Варна

За нуждите на Радио Варна създадохме два оркестъра и вокална група

Радослав Данов,
музикален редактор в Радио Варна, 1953-1970

Радослав ДановПрез есента на 1953 г. бях назначен като музикален редактор в Радио Варна от Радка Добрева - началник и главен редактор на радиото.

Излъчвахме концерти от всички жанрове музика - български и чужд фолклор, оперна и симфонична музика, камерна музика, концерти от забавна и естрадна музика. Това налагаше да се следи всекидневно развитието на тези жанрове в страната и чужбина. Отначало предавахме музикалната програма от грамофонни плочи и на живо, а по-късно - на магнетофонни ленти.

Радио Варна се чуваше в цяла Североизточна България и наша основна задача бе да отразяваме музикалния живот в този регион. Музикалната програма на Радио Варна се приемаше с изключителен интерес, защото беше “наша” и не се повтаряше с никоя друга радиостанция.

За нуждите на Радио Варна създадохме два оркестъра - от народни инструменти и от съвременни класически инструменти. Тях ползвахме за съпровод на народни певци и за изпълнения на народни хора и ръченици. Сформирахме и вокална група за народни песни. Аз поех художественото ръководство на съставите.

Българска народна музика излъчвахме всеки ден. Народните певци и инструменталисти отначало пееха и свиреха на живо. Благодарение на участието си в музикалните състави на Радио Варна голяма популярност добиха Добра Савова, Соня Кънчева, Величка Станева, Мария Балтаджиева, Йордан Гемеджиев, Зорка Желязкова, Иванка Тасева, Надя Петрова, Мария Кайкова, Атанас Панайотов и много други. Най-близки сътрудници в народната музика ни бяха Тодор Боянов - цигулар в симфоничния оркестър - и акордеонистът Димитър Стойков. Те подготвяха съпроводите на народните певици.

Когато в радиото навлязоха магнетофонните ленти, започнахме да правим студийни записи на всички народни изпълнители. Освен това излъчвахме и записвахме концерти на гостуващи в града ансамбли за народни песни и танци, както и на хорови състави. Такива бяха държавните ансамбли “Филип Кутев”, “Пирин”, “Благоевград” и др.

По моя идея създадохме и поддържахме рубриката “Младежта запява народната песен”, която придоби наистина огромна популярност. В нея звучаха изпълнения на млади таланти, които издирвахме в училища, читалища, младежки домове, както във Варна, така и в останалите градове и села в Източна България. Често се случваше младите хора сами да ни търсят със свои предложения за участие в рубриката или за записи.

Въведох и друга всекидневна рубрика - “Песни и танци на народите”, която, както съдехме по писмата и телефонните обаждания, също стана любима на много слушатели. Помня концертите на популярната чешка вокално-инструментална група за латиноамерикански песни на

Вацлав Кучера, на мексиканската група “Лос Мачукамбос”, изпълненията на гениалната певица - “Славея на Андите” Има Сумак, концерта на известната английска певица Вера Лин. Излъчвахме украински танци, индонезийски песни, испански танци и т.н.

Помня също така и някои концерти със забавна и танцова музика, в които включвах изпълнения на оркестъра на Мантовани, песни на Пол Анка, Франк Синатра, Карел Гот, Йосиф Цанков и др.

Звучаха неаполитански песни, изпълнени от световноизвестния италиански певец Джузепе ди Стефано.

В програмата на Радио Варна отделяхме много време за световната класика, но бяхме пристрастени към българските творби. Отразявахме и излъчвахме на живо всеки премиерен спектакъл на Варненската опера и на Варненската филхармония.

Ще си позволя да отбележа някои изключителни музикални прояви, които се превърнаха в музикален празник и за слушателите на Радио Варна. На 17.02.1956 г. изнесе концерт от оперни арии прочутата българска певица Елена Николай, солистка на Миланската скала. Съпровождаше я Варненският симфоничен оркестър под диригентството на Константин Илиев. Голям отзвук имаше тържественият концерт на 01.06.1956 г. на Варненската филхармония с диригент Джемал Рашид - композитор, директор и диригент на Истанбулската филхармония. В концерта бяха включени и негови произведения. Известният турски музикант бе по това време и редактор на Музикалната редакция в Радио Истанбул. И досега си спомням неговото гостуване в Радио Варна и интереса, който той прояви към нашата музикална програма.

На 06.11.1962 г. предадохме премиерата на операта “Албена” от Парашкев Хаджиев на варненска сцена. В оперната ни програма звучаха “Кармен”, “Аида”, “Трубадур” и ред други известни оперни произведения. Разполагахме и с богат фонд от инструментални пиеси - пиеси за пиано на Шопен, хорали от Хендел, симфонии от Бетовен, Чайковски, Вагнер, Моцарт.

Музикалната редакция подготвяше редовни предавания за жизнения и творчески път на български и чужди композитори.

За да отговорим на всички професионални изисквания и да получим максимална подкрепа от варненската музикална общественост, сформирахме към редакцията художествен съвет, в който участваха Емил Главанаков - директор на Варненската филхармония, Йордан Каранов

- музиколог и бивш директор на Радио Варна, Мирчо Мирчев - директор на Варненската опера, и Петър Райчев - директор на Музикалното училище. С тях редовно обсъждахме музикалната програма на Радио Варна и всичко, което можеше да я обогати и направи още по-интересна. В редакцията бяхме добър екип и аз искам тук да спомена всички колеги, с които съм работил: Надя Борисова, Лидия Душек, Тамара Велинова, Минка Ковачева, Ани Иванова, Лиляна Симеонова, Арам Берберян, Хачо Мисакян, Марко Добрев, Недялко Станев, Ангел Истатков, Пенка Манева, Снежана Иванова, Милко Димитров и Димитър Демирев.

Освен чисто музикалните рубрики и предавания, наша работа бе и музикалното оформление на текстовите предавания, които Радио Варна излъчваше. А те бяха много - за моряците от военния и търговския флот, за земеделските стопани, за работниците в промишлеността, за пчеларите и т.н. Търсехме подходяща музика за подсилване на общото звучене. Голяма борба съм водил с журналистите, за да намаляват текста и голословието в предаванията и на тяхно място да звучи повече музика.

Накрая бих искал да отбележа също и с кои главни редактори на Радио Варна съм работил: Радка Добрева, Сергей Тодоров, Кирил Ковачев, Христо Христов и Илия Панайотов.

Работата ми като редактор и отговорен редактор в Музикалната редакция беше многообемна и изключително отговорна. Най-голямата ми грижа беше музикалната програма на Радио Варна да бъде оригинална, със свой стил и физиономия, различна от другите чужди и български радиостанции. Колко съм успял, говорят мненията на хилядите слушатели на Радио Варна, които харесваха и слушаха нашата програма. Писмата отразяват това.

От 1970 г. преминах на работа в любителското народно творчество, но не скъсах с радиото. Напротив - останах сътрудник, като правех обработки на народни песни, пишех пиеси за оркестрите, правех някои текстови предавания за музикалното изкуство.

Удовлетворен съм, че работата ми е оценявана нееднократно с различни награди, от които най-голямата е орден “Кирил и Методи” III степен, с който бях удостоен на 24.05.1956 г.

Февруари 2004
Варна

 

 

© Виолета Тончева
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 07.06.2004
Виолета Тончева. Книга за Радио Варна. Първа част: Традицията задължава... Варна: LiterNet, 2004

Други публикации:
Виолета Тончева. Книга за Радио Варна. Първа част: Традицията задължава... Варна: Славена, 2004.