Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

РАЗКАЗИ НА ЖИВО

Виолета Тончева

web | Книга за Радио Варна

Прекрасното чувство от срещата с Шостакович

Надежда Борисова,
музикален редактор в Радио Варна, 1956-1986

След завършване на Консерваторията започнах работа през януари 1956 г. в Радио Варна, където заварих музикалния редактор Радослав Данов. Дотогова той сам се е справял с всичко, отнасящо се до музикалното оформление и цялата разностранна музикална дейност на радиостанцията. Впоследствие при нас дойде Лидия Душек, която по-късно основа известния хор

при Дома на корабостроителя и вписа името си в българската музикална история като един от най-добрите хорови диригенти. След нея музикалната редакция разшири състава си с Тамара Велинова, Ангел Истатков, Кънчо Мошев, Пенка Манева и т.н. Но в началото бяхме само ние тримата. Радослав бе много взискателен към предаванията и записите, които правехме, и това създаваше у нас чувство за отговорност. То вървеше заедно с ентусиазма ни, който бе неизчерпаем, особено покрай душата на редакцията - Лидия. Подготвяхме различни музикални рубрики, като използвахме предимно грамофонните плочи в дискотеката на Радио Варна, чийто фонд непрекъснато попълвахме. По това време вече се бяха появили и първите магнетофонни ленти с музикални записи. Ние също правехме записи. Дори Радослав и Лидия записаха и мен самата няколко пъти - нали бях завършила пеене в академията. Литературният редактор Иван Троянски, станал по-късно известен писател и преводач от руски и литовски език, използваше тези мои записи в младежките предавания, за които отговаряше.

Не би било преувеличено да се каже, че Радио Варна по наше време бе в центъра на музикалния живот. То следеше абсолютно всичко, свързано с музикалните събития във Варна и в по-голямата си част - в цяла Източна България. Предавахме на живо и записвахме не само концертите на Варненския симфоничен оркестър, но и спектаклите на Държавната опера. После обработвахме и описвахме по установения ред записите, за да влязат те в звуковия фонд на радиото.

Спомням си с вълнение за авторския клавирен концерт на Дмитрий Шостакович със струнния квартет “Бетовен” на 20.01.1958 г. на сцената на Варненската опера. И досега се чудя - каква е била младежката ми самонадеяност, за да се изправя с цялата си неопитност срещу този музикален гений. Задавах му въпросите си в гримьорната на операта, а той благосклонно ми отговаряше и се държеше като съвсем обикновен човек. Не мога да възстановя вече разговора ни, но прекрасното чувство от тази среща е останало у мен завинаги. Предавахме отново на живо, а говорителят Ганчо Минчев прочете текста, написан от мен, който въвеждаше слушателите в атмосферата на концерта.

Подобни изживявания имах и при срещите си с големите български оперни изпълнители Елена Николай, Райна Кабаиванска, Николай Гяуров. При това те гастролираха неведнъж във Варна. През 1961 г. Елена Николай идва дори два пъти от Италия само заради варненските си концерти. Тук трябва да изтъкна, че за разлика от сега музикалната култура по онова време бе на изключителна висота и това се отнасяше както до солистите, ансамблите, спектаклите, така и до музикалния вкус на аудиторията. Свидетелство за това даваха и многото писма, които получавахме в Радио Варна. Слушателите споделяха с нас впечатленията си от различни музикални събития, следяха ревностно нашите музикални рубрики, искаха да чуят определени произведения. Ние се стараехме да удовлетворим техните изисквания и цялото това общуване бе много приятно. То ни създаваше усещане за пълноценност.

Декември 2003
Варна

 

 

© Виолета Тончева
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 07.06.2004
Виолета Тончева. Книга за Радио Варна. Първа част: Традицията задължава... Варна: LiterNet, 2004

Други публикации:
Виолета Тончева. Книга за Радио Варна. Първа част: Традицията задължава... Варна: Славена, 2004.