Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

РАЗКАЗИ НА ЖИВО

Виолета Тончева

web | Книга за Радио Варна

Помня дори и точния час - 06,05

Димитър Стойков,
солист-акордеонист на Радио Варна, 1955-1989,
записи в Златния фонд на Радио Варна, БНР и БНТ

Димитър СтойковНикога няма да забравя датата, когато мой музикален запис прозвуча за пръв път по микрофона на Радио Варна. Изпълнението ми на акордеон на български народни хора записаха на 8.11.1955 г. редакторът Радослав Данов - известен фолклорист и композитор, и тонтехникът Иван Попов. Един месец по-късно, на 1.12.1955 г., записът се излъчи. Помня дори и точния час - в 06,05 ч говорителката обяви името ми и в следващите 15 минути звучаха моите народни хор. Бях щастлив. Една моя заветна мечта се изпълни и оттук нататък аз посветих живота си. Същата година бях приет в състава на нещатния оркестър за народна музика на Радио Варна. Като музикален редактор Радослав Данов много активно и отговорно се занимаваше както с оркестъра, така и с групата за народни песни към радиото. Ръководител на оркестъра ни беше Тодор Боянов - цигулар, Йордан Марков свиреше на контрабас, а другият акордеонист - Кирил Бояджиев, държеше хармонията. Аз свирех соловите партии. Към оркестъра ни последователно се включиха кларинетистите Петко Георгиев, Малкия Петко, Бай Дянко и най-късно - Недялко Станев, който впоследствие дълги години работи като редактор в музикалната редакция на Радио Варна. Изнасяхме концерти и се занимавахме с изследователска дейност по издирване и запазване на автентичен фолклор от Източна България. Музикалният редактор Радослав Данов бе създал стройна организация за целия творчески процес. Всяка седмица правехме записи на известни, по-малко известни и нови певици, певци и инструменталисти, народни хорове и самодейци. Последната редакция бе дело на Радослав Данов, който прослушваше песните, хор

та, следеше за тяхната автентичност и оригиналност, за мелодичността им, определяше фолклорната област, от която произхождат, като обръщаше внимание и на текста на песните. Когато материалът отговаряше на изискванията, Данов го даваше за нотиране на ръководителя на оркестъра Тодор Боянов, който пък бе неповторим нотописец. Така нотираното фолклорно произведение се предоставяше за хармонизация и оркестрация на известни композитори и чак след това се пристъпваше към запис за радиото. По-нататък специална комисия от експерти прослушваше записа и даваше мнението си за качеството му. Само след одобрението на тази комисия записът можеше най-накрая да стигне до програмния отдел на радиото за излъчване.

Съпровод на певци и певици се правеше не само с оркестър, а и с отделни народни инструменти - кавал, гъдулка и най-често с акордеон. Всичките ни усилия бяха самоотвержено насочени към това фондът на Радио Варна с българска народна музика да се обогатява всяка седмица с нови песни, хор и изпълнители.

По моя и на Радослав Данов инициатива създадохме радиорубриката “Младежта запява народната песен”. Непрекъснато ходехме по училищата да издирваме таланти. Записвахме ги в радиото, излъчвахме записите, предизвиквахме интереса на младите към българския фолклор и благодарение на тази професионална методическа подкрепа от Радио Варна израснаха много добри изпълнители, които си създадоха име в цяла България. Народните певици Величка Станева, Божана Великова, Соня Кънчева, Добра Савова и др. тръгнаха по професионалния си път именно от Радио Варна, като гласовете им зазвучаха в ефира на БНР и БНТ.

Освен редовните рубрики с български фолклор, Радио Варна подготвяше специална рубрика по писма на слушатели, която така и се наричаше - “Народна музика по писма на слушатели”. Всяка седмица се излъчваше и Първият космонавт Юрий Гагарин дава автограф на Димитър Стойков“Предаване за селото” - една великолепна връзка със селските хора, която те следяха всеотдайно, защото в нея присъстваше тяхната музика - песните и хорàта, които веселяха живота им. Тази рубрика също даваше възможност за записи на певици, певци и инструменталисти, народни хорове, нерядко и на народни надпявания. Не пропускахме фолклорните сборове и фестивали във Варненски, Шуменски, Разградски, Търговищки, Бургаски окръг. Всички записи влизаха във фонотеката на Радио Варна, излъчваха се и съставляваха голяма част от програмата на радиостанцията.

Нашата дейност бе подкрепяна през цялото време от 1955 г. до 1989 г. от всички директори на Радио Варна - Христо Христов, Радка Добрева, Сергей Тодоров, Кирил Ковачев, Койчо Аврамов, Илия Панайотов.

Имам и много спомени, свързани с певиците и певците на Радио Варна, както тогава бе престижно да се наричат солистите, извоювали си привилегията изпълненията им да бъдат записани, да влязат във фонотеката на радиото и многократно да звучат в ефира. Многобройни записи направихме с народните певици и певци Стойна Делчева, Добра Савова, Соня Кънчева, Мария Димова, Надя Петрова, Милка Стойчева, Маринка Кирчева, Добринка Филипова, Васил Андров, Йордан Герджиков, Атанас Панайотов, Магда Пушкарова, Георги Германов, Кольо Кавриков, Тома Янчев, Иван Георгиев. Има още много имена, сигурно не бих могъл да изброя всичките. Не бих искал да забравя и десетките изтъкнати инструменталисти - акордеонистите Иван Стоянов, Стоян Ганолов, Иван Троянски гъдуларите, кавалджиите и т.н. Традицията да се записва народна музика в Радио Варна, създадена от Радослав Данов, бе продължена от Недялко Станев и Ангел Истатков до 1989 г.

Дотогава Радио Варна организираше в различни градове и села фолклорни концерти и те винаги се превръщаха в истински жива връзка между хората, които обичаха, пееха и милееха за народната музика. Тази връзка между солистите на Радио Варна и слушателите на Радио Варна не само поддържаше, обогатяваше и популяризираше фолклорното ни богатство, но и създаваше привързаност към най-старата, предпочитана и днес, радиостанция в Североизточна България.

Януари 2004
Варна

 

 

© Виолета Тончева
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 07.06.2004
Виолета Тончева. Книга за Радио Варна. Първа част: Традицията задължава... Варна: LiterNet, 2004

Други публикации:
Виолета Тончева. Книга за Радио Варна. Първа част: Традицията задължава... Варна: Славена, 2004.