Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ПРОГРАМАТА „КОМЕНСКИ“ - РЕАЛИЗИРАНЕ НА ЕВРОПЕЙСКИ ИЗМЕРЕНИЯ В УЧИЛИЩНИЯ ЖИВОТ

Ваня Тивидошева

web

Европейската програма „Коменски“ обхваща инициативи в областта на училищното образование във всички етапи и степени. Насърчават се проекти между различни европейски училища и индивидуалната мобилност на преподаватели. Така се постига идеята за повишаване на качеството на образованието и прилагане на европейски измерения в училищната практика чрез междукултурен обмен, споделяне на положителен опит по отношение на методи на преподаване, материали за обучение, иновационни подходи, използване на информационни и комуникационни технологии.

Програмата „Коменски“ предоставя множество възможности за срещи на българските учители с техни колеги, като по този начин се реализират инициативи, чрез които се осъществява интегриране в учебните програми на дейности, представящи различни европейски културни модели, обменя се преподавателски опит, съдържащ традициите и съвременното състояние на училищния живот в Европа.

Програмата „Коменски“ е част от европейската програма за образование „Сократ“, която в България се администрира от Центъра за развитие на човешките ресурси - Национална агенция „Сократ“. Обхваща три основни дейности, всяка една от които популяризира европейските измерения в образователната практика:

„Коменски 1“ - създаване на партньорства между училища от различни европейски страни чрез работата им в общ проект, който да насърчава умението за съвместна дейност между ученици и учители, представящи различни културни европейски модели.

Срок за кандидатстване: 1 март 2003 г.

Партньорствата може да бъдат реализирани в три типа проекти:

Училищни проекти - партньорство между най-малко три училища, представители на три европейски страни, една от които член на Европейския съюз. Партньорството се организира чрез общ идеен замисъл, който включва разнообразие от дейности и отработване на краен продукт.

Езикови проекти - партньорство между две училища, представители на две европейски страни, едната от които член на Европейския съюз. Акцент на проектните дейности са езиковото обучение и ученическата мобилност.

Проекти за училищно развитие - партньорство между най-малко три училища, представители на три европейски страни, една от които член на Европейския съюз. Акцентът на проектните дейности е по отношение на усъвършенстване на администрирането в училище чрез нови подходи и методи. Проектите предполагат активност от страна на представителите на училищната администрация и/или учители, свързани с училищното управление.

„Коменски 2“ - разнообразяване на стратегиите за прилагане на европейските измерения в системата на училищното образование чрез обучение на преподавателския състав.

Включва следните дейности:

„Коменски 2.1“ - проекти за международно сътрудничество, свързани с професионалната квалификация на учителите чрез създаване на иновационни материали, модули и организиране на специализирани курсове.

Срок за кандидатстване 1 март 2003 г.

„Коменски 2.2“ - предоставя възможност на:

  • преподаватели да повишат квалификацията си в педагогически квалификационни и езикови курсове, организирани в различни европейски страни;
  • студенти от филологически специалности да осъществяват асистентски езиков стаж, преподавайки в училища от различни европейски страни;
  • българските училища да кандидатстват за прием на езиков асистент от страна, член на Европейския съюз.

Срокове за кандидатстване:

Езикови и педагогически квалификационни курсове - 1 октомври 2002 г.

Асистентски езиков стаж - 1 март 2003 г.

Прием на езиков асистент - 1 март 2003 г.

„Коменски 3“ - подпомага създаването на тематични мрежи между различни организации, работещи по подпрограмата „Коменски“, които имат идентични интереси, обменят общи идеи и положителен практически опит.

Срокове за кандидатстване: първи етап (предварителна селекция) - 1 ноември 2002 г.; втори етап (за одобрените след предварителната селекция кандидатури) - 1 март 2003 г.

Подробна информация за интересуващите се от програмите и дейностите, включени в „Сократ“, условията за кандидатстване и необходимите формуляри, е предоставена на адреса на Национална агенция „Сократ“:

http://socrates.hrdc.bg

Контакти:

Програма „Коменски“

Албена Георгиева - тел. (02) 70 41 82

e-mail: albena.georgieva@socrates.bg

Ваня Тивидошева - тел. (02) 70 41 82

e-mail: vanya.tividosheva@socrates.bg

Евгени Иванов - тел (02) 971 48 20

e-mail: evgeny.ivanov@socrates.bg

 

 

© Ваня Тивидошева, 2002
© сп. Български език и литература, 2002
© Издателство LiterNet, 18. 05. 2003

=============================
Публикация в сп. "Български език и литература", кн. 4-5, 2002.