Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЩУРМ-РЕАЛИЗЪМ ИЛИ ПЛЕСНИЦА ПО ОБЩОПРИЕТИЯ МОРАЛ

Магдалена Костова-Панайотова

web

Коя е “Снежана Ра” - поетесата с полубългарско потекло? (Според легендата, Снежана Ра е журналистка, родена в Москва в руско-българско семейство, но живее в София и пише на руски). Мнозина от руските читатели, срещали стиховете й в периодичния печат и в десетки сайтове в интернет, се питат как изглежда, съществува ли наистина? Причината за живия интерес са стиховете й, които звучат скандално до откровение. Затова и Една критичка (Олеся Первушина) ги нарича “щурм-реализъм”.

Книгата “Градската луда” на Снежана Ра е от няколко седмици на книжния пазар. “Изгряваща звезда на неконформистката поезия”, както я наричат, образът “Снежана Ра” за част от руските читатели се превърна в емблема на женската същност - язвителна, иронична и едновременно ранима, чувствена, одухотворена и трагична. Защото тази поезия далеч не се вписва в женското говорене, такова, каквато традицията на “кухненската” поезия визира.

Съвременната жена, освободена, образована и смела, в тези стихове хвърля ръкавица към много от установените канони за женско писане. Особено по отношение на традициите на руската поезия, която доскоро приемаше за изключителна разкрепостеност тъй наречения свободен стих.

При това тези стихотворения далеч не са “монолози на вагината”, защото навсякъде се чувства тънката ирония по отношение на разпространените дискурси на феминизма. Снежана Ра отхвърля и двата наложени й от традицията стереотипа - на сексуалната играчка и на безполовия манекен:

Утре ще изгоря всички стари книжки
Още съм много млада
За да пия отровно вино от приказките
За изхвърлени жени

И едновременно с това в книгата се усеща болката на човека, изхвърлен от своето детство, на девойката, на която са забранили да бъде дете, “изхвърлили са на мъжка територия, където съществуват само страст, страх и смърт” (Первушина). В стиховете се рисува и портретът на прекрасния принц, който тя, силната жена, не може да открие сред войнството от сражаващи се “силни жени”. Но дори когато го открие, не може да повярва в него.

Как продължава тази съвременна приказка за силната жена? Отговорите са в самата поезия, която като че ли казва с думите на Кавафис “Да не преувеличаваме”. Защото една от догадките на критиката е, че зад стиховете на Снежана... се крие мъж.

 

 

© Магдалена Костова-Панайотова
=============================
© Електронно списание LiterNet, 24.09.2006, № 9 (82)