Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ПЪТУВАНЕ НА ДУХА

Магдалена Костова-Панайотова

web

Поезията на Иван Методиев от началото на 80-те години насам има трайни насоки на развитие - това е философска поезия, която интимно изстрадва и осмисля битието в търсене на неуловимото и съкровеното в света наоколо.

Проникването в същината на нещата, откриването на техния смисъл остава метатема на това творчество и в новата книга на поета "Време и нищо". Заглавието на стихосбирката сплита в едно творбите на Хайдегер и Сартр в един постмодерен дискурс, насочвайки читателя към основни проблеми за книгата - проблемът за изтичащото време, за твореца и творението, които често си разменят местата, за граничността на нещата, за жаждата по сливане с космоса и стремежа да надникнеш "отвъд".

Иманентно присъщо на тази поезия е парадоксалното - не само като наличие на множество парадокси, но и като усет за преливане на крайностите. Образите, изплуващи в тези творби, са изключително пластични и рисуват понякога един по детски прост свят. Формулирайки своите концепции, поетът става афористичен. Можем да открием философеми, заредени с вътрешна енергия, които едновременно с това звучат с простотата на хайку.

Часовникът брои нещо -
това не е времето.

Аз броя нищото -
това е времето.

Тънката книжка "Време и нищо" предлага на читателя едно дълго духовно пътуване, което провокира не само интелектуално, но и емоционално. А това е едно от предназначенията на истинското творчество.

 


Иван Методиев. Време и нищо. София: Факел, 2001.

 

 

© Магдалена Костова-Панайотова, 2002
© Издателство LiterNet, 04. 08. 2003
=============================
Вариант на текста е публикуван във в. "Сега", 26.03.2002.