Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

11 СЕПТЕМВРИ 2001: ПРЕГОВОР НА НЕДОВЕРИЕТО

Христо Карастоянов

web

Четири години след онзи 11 септември 2001 няколко неща могат да се смятат за сигурни. Първо. След много кратък уплах ислямът се съвзе, надигна се и в момента бие "кръстоносците" на Буш по всички фронтове. Бие ги просто където мърдат. Победите на храбрите американци се изразяват главно в героично отстрелване на сватбари с ракети и в издевателства над затворници в Абу Гариб и Гуантанамо. Инак си гинат като герои, а полза - никаква. Второ. САЩ са в Ирак и всички викат: "Ама то заради нефта..." - но защо в такъв случай същият този нефт поскъпва така главоломно и май е на път да сбъдне мечтата на Осама бен Ладен барелът петрол да струва към $150? САЩ нали са стъпили върху всичките онези безбрежни морета от нефт - защо в такъв случай им се налага да вадят петрол от собствените си запаси? А от друга страна, петролни компании, свързани, естествено, със семейство Буш реализират печалби, което също май става простичко: себестойността на един барел, казват, е около 10-12 долара, а цената му на пазара гони стоте - чиста работа. Пък преди да започне кръстоносната война на Буш за вечните петролни полета, тоест през онази ми ти 2001, въпросният барел струваше $30.

А! Ето го и лицето на дявола... Носът, козята брада, малко от рогата... Маса народ го е видял, значи е истина...Има и теза, че "11 септември 2001" година много удобно е вкарал САЩ в клещите на полицейщината. Е, тогава защо в Ню Орлийнз националната гвардия стреля на месо по някакви си мародери? Защото в САЩ цъфти обикновен бандитизъм, който, естествено, си е пряк резултат от изкуствено построената полицейщина. Да не говорим за умопомрачителните публикации за пеленачета, присъстващи в свръхсекретния списък на потенциални терористи, които не се допускат в самолетите по американските летища. Полицейщината винаги е водела до взрив на престъпността и това тъкмо в САЩ би трябвало да го помнят най-добре. Ама те там май не гледат собствените си филми за двайсетте и трийсетте години...

Другото, което се случи от онзи ден на септември, е титаничното писане. Пуснете в която и да е търсачка "9/11" и ще видите, че ще ви излязат милиони страници. (Например днес, 7 септември, Google ми предлага 93,700,000. А така, благодаря!) Сред тях сигурно има и за зелените човечета; във всеки случай съм си запазил тука една снимка, на която незнайно как сред пушеците се очертава ясно физиономията на дявола...

И много от текстовете, естествено, твърдят, че 11 септември 2001 година е конспирация. (Пущаме в същата Google текст "9/11 conspiracy" и виждаме около пет милиона съвпадения. Вероятно половината публикации обаче са посветени на опровергаване на конспиративните теории, което също може да означава много неща...) Включително и тази седмица се появи публикация, която преповтаря отново и отново очевидното: че двата небостъргача просто не могат да се срутят по този прецизен начин, което ще рече, че в рухването им няма нищо фантастично, а че чисто и просто те са били много професионално минирани; че няма абсолютно никаква логика в рухването на тъй наречения WTC 7, освен видимия отвсякъде факт, че спрямо него е приложено "контролирано разрушаване", А тук няма нужда да виждаш дяволи. WTC 7 е взривен "контролирано", какво толкова... И тази сграда, подобно на кулите-близнаци "потъва" хирургически точно, както сме го виждали по филмите на "Дискавъри" за събарянето на старите сгради.но за това - малко по-нататък; че пробойната в Пентагона няма как да е причинена от боинг, а още по-малко прилича на катастрофа на боинг онова там, другото, дето героични пътници се опълчили срещу похитителите и свалили самолета. (Там определено е най-смешно: всичко е изпепелено, с изключение на едно обикновено хартиено писмо-улика. То оцеляло. Ашколсун. Никакви други останки - ни от самолет, ни от човек, а дупката е колкото изкоп за средно голяма сграда.) Или удивително припряното разчистване на останките от СТЦ и спешното им продаване като скрап на Китай, в което разчистване основна роля играе свързаната с ЦРУ и Пентагона семейна фирмичка CDI (тъй милата на сърцето на досегашния военен министър Николай Свинаров Controlled Demolition, Inc., понеже именно те му нарязаха ракетките в Змейово1). Припомнят се и някакви планове за подобна акция (с уж отвлечени самолети, заместени после с безпилотни машини), замислена от многоумните американски военни още през 60-те... Всичките тези неща са твърде често повтаряни и преповтаряни, а книгата, която лично според мен ги е представила най-систематизирано, е "Операция 11 септември 2001 г. Истината" на Герхард Вишневски (Gerhard Wisnewski. Operation 9/11. Bei Knaur Taschenbish Verlag. 2003. Българското й издание е на "Литера прима", 2004). Независимо от гръмкото си подзаглавие (впрочем в оригинала няма никаква "Истина"; там е само "Operation 9/11", но нейсе), тази книга е вероятно най-мощният европейски залп срещу измишльотините на администрацията на Буш. Между другото там са представени във факсимиле маса документи, уж "издирени" от някои сегашни "изследователи", които, мен ако питате, просто са си купили тази книга. Всъщност спомената ей там по-горе най-нова публикация на Тони Ренъл в "Дейли Мейл" и препечатана у нас в "Труд" в броя му от 5 септември, представлява, така да се каже, сбит преразказ на тази книга.

Ето как лесно се доказва, че никакъв боинг не се е врязвал в Пентагона: крилата му някак си не се побират в кратера от сблъсъка.В "Операция 11 септември" Вишневски съсипва като сапунени сериали повечето от нещата, които ни просълзяваха в дните, последвали 11 септември 2001, но преди всичко прави на пух и прах свидетелски "показания" и "официални доклади"; публикувани са и унищожителни снимки... От нея например и най-предубеденият привърженик на тезата, че няколко араби с неделно авиационно училище могат да се джаснат така професионално в набелязаните си обекти, ще разбере например защо вече нищо не се говори за връхлитането върху Пентагона и защо се говори единствено за кулите-близнаци в Ню Йорк. Ще види с очите си и оригиналите на онзи някогашен (от 1962 година!) проект за самолетна провокация, целяща война на САЩ срещу Куба.

(Проект направо гениален в простотата си. Самолет с беззащитни туристи излита от еди-къде си, после изчезва от радарите за миг, после внезапно се появява, бива свален от кубинците и войната е готова. А пък онова кратко изчезване от радарите означава, че туристическата машина е кацнала някъде си и на нейно място цъфва безпилотен самолет. И изследователите справедливо допущат, че нещо такова ще да се е случило и на 11 септември 2001, а нещастните жертви на похитителите си пият дайкирито по програмите за защита на свидетелите. С една дума - конспирация отвсякъде, само дето никъде не си пият питието онези няколко хиляди души, останали в сриващите се кули на СТЦ и чийто брой надали някога ще научим. Колкото и да е гениален обаче, през 1962 година той е изоставен поради това, че твърде много хора биха били ангажирани в изпълнението му, а следователно цялата работа би се разсмърдяла моментално. Какво би трябвало да се е променило през 2001-ва, ако приемем, че е бил все пак осъществен?)

Под тази снимка пише: "Помните, че самолетът удря само първия ринг на Пентагона. Можете ли да откриете останки от Boeing 757-200 на тази фотография?"

Тези намерения също се споменават отново - били разкрити от британците Йън Хеншъл и Роулънд Морган в текст, озаглавен "9/11 разбулен: Предизвиквайки фактите зад войната срещу терора". Аз пък ги "разкрих" миналата година, четейки Вишневски.

Впрочем и аз съм си чесал езика на тази тема - темата за конспирацията, искам да кажа. Даже, гледам, съм написал в "Сега", че ако въобще има някакъв такъв Осама бен Ладен, то той отдавна си пие кафето на бюрото си в централата на ЦРУ и си гледа ордена за заслуги към САЩ. Това, да речем, майтап, фейлетон. Но в "Дума" са ми дали страница, заради която прерових тонове материали, за да видя, че случаят "9/11" е със съвършено същия почерк на безсрамна провокация като потъването на "Луизитания". Този кораб и неговата гибел вече са си просто "христоматия". Военните историци отдавна вече са събрали 2 и 2 и са доказали, че "Луизитания" потъва фантастично лесно (както фантастично лесно рухнаха небостъргачите), а в резултат на гибелта му общественото мнение в САЩ се обръща на сто и осемдесет градуса и Америка влиза като страна в Първата световна война. Същите военни историци са доказали същото нещо и за Пърл Харбър, но най-напред е било взривяването на броненосеца "Мейн" през 1898 година: благодарение на това пък САЩ помитат испанците от Куба, с всички произтичащи от това последствия. Резултатите от всичките тия операции са еднакви: война, от която САЩ излизат победители. Разбира се, досега... Тогава (броят на "Дума" е от 14 май 2002 година) още не знаех за книгата на Герхард Вишневски, а то инак и ония планове на Пентагона от 1962 щях като нищо да наблъскам в статията. Щях обезателно да цитирам и статията на Майкъл Мичър (член на британския парламент и министър на околната среда) "Тази война с тероризма е лъжлива" с още по-категоричното подзаглавие: "Атаките от 11 септември дадоха на САЩ идеалния претекст да използват сила, за да си осигурят глобалното господство". Но и тя се е появила в "Гардиан" чак на 6 септември следващата, 2003 година.

Обаче също така си мисля, че и "доказателственият материал" за наличието на конспирация из най-високите етажи на американската администрация пуши отвсякъде. Пак тука някъде в компютъра имам едно няколкосекундно филмче, в което се вижда как миг след огнения облак, който изригна от втория ударен небостъргач, от черните пушеци на другата кула излита странна черна сянка. Авторитетни тълкуватели на филмчето убедено твърдят, че това е F-не-знам-си-колко. Само че няма разумно обяснение що ще там изтребител, след като боингът вече е свършил работата!... И как така изтребителят излита от бушуващия пожар, но не е записано да влита в него: той какво - от етажа ли е стартирал? А и защо? Въобще много от "доказателствата" са си чисто търсене на теле под вола. (Смущава ме малко това, че поне до този момент няма публикации за "българска следа" в атентатите от 11 септември, но нищо, ще го преживея някак си...)

Нямам представа какво ще знае човечеството за 11 септември 2001 след сто години - четири години са едно няма нищо дори и в обозримите рамки на Новата история - но сега поне е ясно, че президентът с най-нисък IQ2 в историята на американската президентска институция си кара втория мандат, митичният Осама бен Ладен е на свобода, US army яко заседна в Ирак, повличайки със себе си и нас (но това нека тежи на съвестта на Първанов, Паси, Сакскобургготски, Колев и Свинаров: тях Бог ще ги съди, понеже пък то нали няма кой друг...)

И при толкова ярки сигнали, че става въпрос за елементарни управленски глупости, човечеството предпочита да вярва в конспирации, дяволи и извънземни.

Защо?

Отговорът изглежда е прост: защото вече не вярва на онова, което му казват правителствата.

 

 

БЕЛЕЖКИ

1. Доста след това гледах почти по едно и също време по милия на сърцето ми канал "Дискавъри" филм за рухването на кулите и друг - за това как се събарят старите сгради в САЩ. Трябва човек да е наистина безнадеждно сляп, за да не види в двата филма идентичните проблясвания от заложените на математически изчислени места взривове. Във втория филм основни "герои" бяха именно CDI, споменати и в първия като фирма-изпълнител на разчистването на останките от СТЦ до печалната "Кота 0". Впрочем знаете ли как наричат те работата си в официалната си страница? The Art of Demolition! Ни повече, ни по-малко... [обратно]

2. Това - според "Билд". Там се твърди, че при среден коефициент на интелигентност в САЩ около 100 точки, Джордж У. Буш има 91. Втори отзад напред бил баща му, Джордж Буш старши, с 98. Не че това има някакво значение. Ние като имаме по-висок IQ от американците, че сме прокопсали... [обратно]

 

 

© Христо Карастоянов
=============================
© Електронно списание LiterNet, 11.09.2005, № 9 (70)