Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

Едно джудже разказва

ОСМА ИСТОРИЯ, В КОЯТО МЪРМОРАЦИЯТА ЯДОСВА ДЖУДЖЕТО С ДОБРО ВЪЗПИТАНИЕ И ПОДРЕЖДАНЕ

Хитър 5ър

web

Аз малко нали отсъствах, обаче това е, понеже ме нямаше. Ама защото заради тая гаднярка Мърморацията. Апсолютно!

Понеже аз нали една сутрин си ставам така раничко някъде към обяд и си излизам навънка да се протегна, защото е много полезно да се протегнеш рано сутрин и тя тая, моля ви се, дошла да си беряла уж гъби. Ама как така, бе? Нали видях много добре. Тя изобщо не си береше гъби, понеже си ги слагаше в кошничката и направо почти си ги крадеше. Дааа. Апсолютно. Крадеше ги. Сигурно ги крадеше. Ще ми разправя, че ги била брала. Ама тия гъби нали щом са пораснали близо до моята къщичка, са си лично мои и никой няма право да ги краде. И да ги бере също няма право.

А тя обаче понеже нали много голема гаднярка и ми вика: "Здравей, Шишарко! Набрала съм ти малко гъбки, понеже знам, че много ги обичаш с масълце. Сега ще ти ги изпържа за обяд." Ама гледай каква е гадна, бе. Апсолютно. Нарочно ми приказва за гъбки с масълце, понеже аз, такова… ох… аз много обичам гъбки с масълце… и нали понеже съм добро джудже и тя иска да ми се подмаже, щото е женка и не разбира нищо от ранно ставане.

Ама обаче аз знаете ли какво направих? Аз казах така "Хм!". Даа, точно така й казах. Даже не й казах така, а й казах така "ХМ!!!" и даже си свих устата така пре.. пре.. пренебрежително, защото е женка и си вдигнах също главата, да види тя... И после започнах да си правя гимнастиката - протегнах се три пъти и след това се протегнах още два пъти допълнително, да види колко съм силен. Обаче тя ми вика: "Ама то не е хубаво да спиш до толкова късно, защото трябва да се става сутрин рано. И трябва да се закусва всяка сутрин обезателно, за да си здрав." Ама нали ви казах, че нищо не разбира гадняркатра му гаднярска от ранно ставане и нарочно най-подло започна да пържи гъбките с масълце, та да ме накара да ги изям. Обаче аз нали съм си хитър и си рекох, аз пък сега ще ги изям нарочно всичките, та да види тя кой е Шишарко и също да види, че не е права. Ахъм. И тя, като видя, че не е права и ми вика: "Радвам се, че ти харесаха. Аз сега ще си вървя, а ти си подреди къщичката, че не е хубаво така да е разхвърляна." Нали, понеже видя, че не е права и нямаше какво да каже… Абе - женка. Обаче аз, понеже, щото да не я разстройвам много, й казах: "Добре". Ама само щото съм добро джудже, иначе щеше да види тя.

И после си викам: айде сега, Шишарко, да си подредиш къщичката, та да види тая гаднярка, че не може да е повече от тебе. И почнах. Ама аз си знаех, че това подреждането изобщо не е работа, камо ли пък джуджешка. Апсолютно. Понеже само си губиш времето. Мдааа. Щото нали, като решиш ето тук на това място да си сложиш едни неща, и… точно тия неща не можеш да ги намериш къде са, за да ги сложиш на това място. А пък ако вземеш някое друго нещо да го сложиш на това място и става много лоша работа, понеже после като го сложиш и изведнъж - хоп, намираш онези неща, дето не си могъл, и почваш да се чудиш къде да ги сложиш сега пък тях, понеже нали не си определил място за онова, дето си го сложил на тяхното място, щото отначало не си мислил изобщо за него и става пълна бъркотия. Дааа. Подреждането е пълна бъркотия и изобщо не е полезно, а също така е много вредно. Вярно ви казвам. Вредно е. Апсолютно е вредно, понеже всичко се обърква. Ахъм. И те заболява главата.

Обаче аз знам една магия за подреждане, но тя е много опасна. Даааа. Апсолютно опасна е, понеже като се подредят нещата и тогава всичко става наопаки и вече изобщо не се знае кое къде е, а също и къде е кое. Обаче най-гаднярското в тая магия е, че не действа на разни гаднярки като Мърморацията. Направо да се спукаш от яд. Аз веднъж й я приложих, и тя после ми каза: "Благодаря ти Шишарко, беше много мило от твоя страна." Представяте ли си, бе? Бррррр… И аз оттогава тая магия съм я заключил, защото, ако я намери некой като Мърморещицата, и ми я направи, направо… край.

Ох… Обаче нали й казах "Добре" и… понеже на другия ден тя уж случайно си минавала… Абе знам я аз тая, бе, тя нарочно мина, та да разправя после разни глупости в гората, ама аз нали съм си хитър и веднага отключих магията и - хоп, всичко се подреди. Оххх, ужас! Обаче аз все едно нищо не се е случило и си свиркам, а тя ми вика: "Браво, Шишарко! Много е хубаво." Нали, апсолютно гаднярско. Ама знам си я аз. Нарочно го каза, та да ме ядоса. Обаче аз не. Свиркам си и пак изядох всичките гъбки с масълце, та да види тя кой е Шишарко.

Обаче после… Охххх! Докато си оправя нещата - цяла седмица мина. Даже две. Ама нищо.

Обаче сега отивам да си хапна малко захарен памук, понеже той е много полезен, особено когато си показал на некаква си Мърморанца кой си. И после ще ида при Спаска, щото да й помогна да напише едно писмо, понеже аз нали тука заради тая Мърморацията не можах да го напиша сам, щото май съм забравил как се пишеше...

А моята пирятелка, дето май е Лапачинкова фея, понеже прави лапачинки, трябва да знае колко да направи и тоя път да са с мед и орехчета. Оххх, мед и орехчета…

Писмо до май Лапачинковата фея:

Щото понеже със лапачинки
са ми заети и двете ръце
и със усмивка, такава (с трапчинки),
моля те, Спаске, от цяло сърце
да ми помогнеш тука за малко,
и писъмце да напишеш набързо,
иначе просто ще бъде жалко.
Не че понеже мен ме е мързел,
ами защото съм много зает:
Ето, остават ми 5
лапачинки
с орехи хрупкави и със мед,
както и кошничка с едри малинки,
а на писмото отдавна е ред.
Тъй че пиши, а пък аз ще диктувам.
Ще го изпратим, значи до тя@
"Здрасти пирятелко, аз правя, струвам,
ала при тебе ще долетя,
ако с млеко със ориз и канела
да ме почерпиш, решила си пак.
Само такова, сложи ми в котела,
щото нали съм си страшен юнак
и за сладичко просто примирам -
аз ще си нося със мене черпак.
Също така за полезно намирам
да поприготвиш и други неща
(Ами нали съм доброто джудже!),
Тортичка може, бисквити не ща,
сок боровинков - цяло каче
и… абе т'ва е поне за момента.
Ти направи вкуснотиите за мен, та
да си уверена най-апсолютно,
че ще доприпкам ала минутно.
Иначе как си? Аз съм наред.
Хайде и чакам спешен ответ."

 

 

© Хитър 5ър
=============================
© Електронно списание LiterNet, 01.05.2002, № 5 (30)