Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ОБРЕЗАНИЕ НА ЖЕНИТЕ

Христо Ботев

web

Чуйте бееееей!!! Чуйте сички глухи, слепи, сакати, неми! - Чуйте и елате, вижте: в Русчук са дошли една сюрия българки, за да се турчат! Но нашите патриоти, които и от мене по-яката викат (а джобовете си със зъби стискат): "Просвещение! Просвещение, а не революция трябва на нашият народ" - те са се решили да не оставят тия жени слепи и необразовани, па макар и да се потурчат. "Просвещение! Просвещение! Турското правителство ще изпълни своята отеческа обязаност и ще проводи Геновича да изпълни обрядът на обрезанието, защото според умът на тоя мъж обрезание, обрезание трябва на българският народ. "Просвещение, просвещение!" Екзархията ще изпрати Найденова, да занесе на сяка жена по един чифт едриненски жълти чехли. "Просвещение, просвещение!" "Доброядетелната дружина" ще изпроводя Трудова за ходжа, Мънзова за софта1 (просвещение!) и ще им купи по една жълта антерия2, а одеските българи по една бяла чалма (просвещение!) и виенските - по един зелен пояс. "Просвещение! Просвещение!" Арнаудов и Михайловски ще преведат коранът.

"Просвещение, Сапуновци, просвещение", но тоя човечец или това говедо, което търси "кометата" да й се оплаче, че турчат жена му - какво ще му речете, а, патриоти? "Просвещение! Просвещение!" "Добродетелната дружина" ще го проводи в полицията на рахатлък или в някое консулство на покаяние.

Но мълчете, да не просветят и мене.

Я н е с у м

 

БЕЛЕЖКИ:

1. Мохамедански религиозен проповедник или учител. [обратно]

2. Памуклийка; платнена дреха, подплатена с памук. [обратно]

 

 

© Христо Ботев
© Издателство LiterNet, 12. 07. 2003
=============================
Публикация във в. "Будилник", I, бр. 3 от 20 май 1873.
Публикация в: Христо Ботев. Съчинения в два тома. Т. 1, С.: БП, 1986.