Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ФАБРИКА ЗА ПОПОВЕ

Христо Ботев

web

Чухте ли? Епархиалното събрание в Шумен размислило и решило да отвори фабрика за попове (тъй и казва дописникът на "Право" - фабрика); а някой си г. П. Иванов (той е дописникът) иде и доказва - и много умно доказва! - че в тая фабрика тряба - и непременно тряба! - да се фабрикосват и учителите за основните ни училища; защото - слушайте с внимание! - ако учителите не бъдат като поповете и поповете като учителите, сир., ако се не леят и едните, и другите в една и същата фабрика, та да могат, разбира се, да се слеят развратните учителски истини със светите попски лъжи, то бир тюрлю1 народът ще може да се просвети и да разбере, че за спасението на душата си трябва да яде праз, ряпа и камъни, а поповете, и учителите - печени патки и... (в скобки да кажа, да ходят с посинели носове).

Добро, много добро, че има такива хора, които искат да вкарат цял народ в царство небесно. Само - я слушайте, господа, да си даде и "Будилникът" мнението: не ще ли бъде добре, доде да начне да работи тая фабрика, да се курдисат нейде още отсега някой и други кюпове, та да се попривапцоват ако не вехтите попове, то барим тия, които попят сега т. т. преосвещенство; защото т. т. преосвещенство попят уж добри попове, а народът - прост народ! - вместо благодарност повтаря старата си поговорка: "Вържи за опашката на магарето 1000 гроша (О! Много са при сегашните оскудни години, р.) и проводи го при владиката, то той и него ще опопи." Както щете, ала като се цопат поповете барим в кюп, то народът и да им познае кожата, и ще рече: "Добри са, че са минали през огън."

Добре е такава фабричка да се отвори в "Търновбург", защото там учебните заведения цъфтят като "бабин косъм", та хич олмасе2 и фабричката ще цъфне, като кисело зеле през марта.

 

БЕЛЕЖКИ:

1. Един вид. [обратно]

2. Не става. не може. [обратно]

 

 

© Христо Ботев
© Издателство LiterNet, 12. 07. 2003
=============================
Публикация във в. "Будилник", I, бр. 2 от 10 май 1873.
Публикация в: Христо Ботев. Съчинения в два тома. Т. 1, С.: БП, 1986.