Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

РИСУВАНО ЯЙЦЕ ЗА ВЕЛИКДЕН

Детелина Тихолова

web

Николай Тихолов - Св. Богородица с младенецаНиколай Тихолов е многостранно изявяващ се художник, но е известен преди всичко с дървените рисувани яйца с православни икони, които изработва от 10 години. Те са три размера - малки 6 см., големи - 12 см. и много големи - 25 см., с отделни поставки, а моделите са над 40 вида.

Негови яйца притежават колекционери от различни страни. Подарявани са на известни хора като Браян Мей от “Куин” и бившия вицепрезидент Тодор Кавалджиев. Яйце с лика на Св. Никола стана сувенир на Варна през 2001 г.

Техниката е темпера с яйчна емулсия и лак за дърво. Излага в галерии в София, Варна, Созопол, Велико Търново и др. Активно участва от 5 г. в Панаира на занаятите.

“Да рисуваш върху овална повърхност е много по-различно и по-трудно от равната, става бавно, но резултатът е удовлетворяващ. Рисувал съм и върху щраусово яйце” - сподели художникът, който в момента, след две годишна работа, завършва стенописите в параклиса на комплекс ”Никова къща”, гр. Варна. Негово дело е и витражът във “Виенски салон” на хотел “Черно море” в гр. Варна.

Друго негово занимание е иконописването. Рисува икони с различни размери, като най-малката миниатюра е с размер 1 см. на 1 см.

Тихолов е роден в гр. Кюстендил през 1968 г., но живее и работи от 1992 г. в гр. Варна. Завършил е училището за приложни изкуства в гр. София и Институт за учители в гр. Дупнца.

Самостоятелни изложби - Добрич, Дупница.

 

 

© Детелина Тихолова
=============================
© Електронно списание LiterNet, 27.04.2003, № 4 (41)