Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

БЪДЕЩИЯТ БУДА МАЙТРЕЙЯ

Димитър Мангуров

web

През преломното лято на 2000-та година, четирима души от Варна, независимо един от друг, достигнахме до идеята, че Учителя Беинса Дуно е Бодхисатвата на 20-ти век и бъдещ Буда Майтрейя. Постепенно този ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН факт бе осмислен и разработен в по-големи подробности, като в работата се включиха още хора и сега групата наброява около десетина човека, изградили в значителна степен Съзнателната си Душа. Бяха написани, изнесени и разпространени в десетина града на България няколко лекции по въпроса. Оформи се и главната задача пред нас - обединение в Името на Христос между Импулса на Антропос - София, слязъл чрез Рудолф Щайнер и Импулса на Бодхисатвата, изявен от Беинса Дуно. Това са старите пътища на Мъдреците и Пастирите от Евангелията, но представени по нов, съвременен начин. Сега започва епохата на СИНТЕЗА между тях, който ще ни доведе до Светия Дух и първия от висшите ни членове - Духът Себе!

Паралелно ще върви осмислянето на мисията ни като "огнище" за бъдещата Шеста култура, която ще започне чак от 3573 г., но ЗАЗОРЯВАНЕТО е днес. Ние сме убедени, че българите ще изпълнят мисията си само ако хората от Бялото Братство и Антропософията намерят пътя един към друг. В следващите 10 години предстоят огромни, невиждани до сега промени в световен мащаб. Ние трябва да сме готови за тях, защото хората ще ни питат какво става. Без антропософска подготовка е невъзможно да дадем ПРАВИЛЕН отговор.

Началото (Варнас) бе от гр. Варна, а "един ден световният мир ще бъде подписан в София" (Мъдрост). За да се случи, а то е отредено да стане, трябва да извършим много Работа за Цялото (Христос). Най-напред е необходимо да изучим езика на Боговете (Антропософията) и чрез него да разберем, приемем и оповестим на света за Съществото Беинса Дуно като "най-великия Учител на Христовия Импулс". Ето и част от аргументите за това твърдение:

1. Само в Антропософията са дадени ИСТИНСКИТЕ ключове, с които можем да открием кой е Бодхисатвата и бъдещ Буда Майтрейя. Действителността го потвърди напълно.

2. След завръщането си от Америка, в продължение на 2 години Петър Дънов е в дълбоко вътрешно уединение, подготвяйки се за инкарнацията на Бодхисатвата в него. Въпреки че е във възрастта, когато се изгражда Разсъдъчна Душа (от 28-ма до 35-та година), в усамотение търси в себе си Вечното Начало (Аз-а), изграждайки ускорено Съзнателната си Душа, защото Бодхисатвата по начало слиза в съсъд, който е познал себе си, като безсмъртен Аз. Аз-ът и душата на съсъда Петър Дънов се готвят да приемат ЧАСТ от мощния Аз на Бодхисатвата. Учителя сам казва: "Аз съм вселен. Вселяването е станало на 07. 03. 1897 г. по стар стил (по нов 19. 03). Това вселяване е станало на НЯКОЛКО етапа".

3. След като Аз-ът на Бодхисатвата слиза, е необходим известен период на "адаптация" между Него и душата на Петър Дънов. От тогава са и разговорите с Духа на Истината (Светия Дух), "Хио-Ели-Мели-Месаил" и др. Душата на Петър Дънов постепенно се "отваря" и Аз-ът му започва да приема от Силата на Аз-а на Бодхисатвата. Тази Сила е Христовата Сила, изявена чрез Светия Дух! Тя пронизва със Светлина Астралното тяло на Петър Дънов, което е в достатъчна степен изчистено, че да може Духът от Петдесетница да проговори чрез него след 1900-та година. Именно за това можем да твърдим, че Учителя е Вестоносец на Духа на Истината и Христос, т.е. самият Той може да бъде наречен Дух на Истината. В началото на 20-ти век Бодхисатвата "излиза на сцената" като сам в света, несвързан с някаква верига на Учител-Ученик. Словото му има изключителна морална сила. Изгрява от Изток - гр. Варна, насочил усилията си към астралното тяло на първите ученици. Постепенно процесът върви към центъра на България - Велико Търново и етерното тяло. Самото етерно тяло на Петър Дънов се пронизва с Христов Живот и в 1912 г. Учителя заявява: "Аз и Христос сме едно". Процесът продължава към София. Физическото тяло на Петър Дънов е пронизано с Христова Любов и Беинса Дуно открива физическа Христова Школа на Земята през 1922 г. Това е Школа на Любовта, защото "първият плод на Духа е Любовта". Учителя пояснява за себе си: "Онзи човек Петър Дънов отдавна умря. Пред вас е Духът на Истината". Аз-ът на Бодхисатвата е станал пълен господар не само на телата, но ЧРЕЗ Христос е проникнал и Аз-ът на човека Петър Дънов. Пред нас стои един ИСТИНСКИ Учител - най-големият, изпратен от Христос!

4. Споменатите периоди, съвсем естествено, са в пълен синхрон с дейността на Рудолф Щайнер. От 1902 г. започва първият седемгодишен период на Съществото Антропос - София. Около 1912 г. Щайнер усилено говори за етерния Христос, а на Коледа 1923 г. създава световното Антропософско Общество. За да се "роди" едно Същество, му трябват 21 години - 3 х 7 (според телата). За Импулса на Бодхисатвата също бяха необходими 21 години.

5. В 1911 г. Щайнер недвусмислено съобщава: "Бодхисатвата е инкарниран и знае за нас". Всеки би трябвало да се запита кой е Той?

6. Щайнер говори само за една от предишните инкарнации на Бодхисатвата като Йешу бен Пандира 100 г. пр. Хр., когато подготвя ФИЗИЧЕСКОТО идване на Спасителя. Според нас тук отбелязваме първата кардинална инкарнация на Учителя. По начало той се изявява във всяко столетие, но второто му кардинално идване бе в 20-ти век за подготовка на ЕТЕРНОТО идване (Второто Пришествие) на Христос, което започна от 1933 г. Третата кардинална инкарнация на Учителя най-вероятно ще бъде след 2000 години, когато ще подготвя появата на Христос с астрално тяло в Низшия Девакан. А след 3000 години ще стане Буда Майтрейя.

7. Самоличността на Бодхисатвата не се разкрива в продължение на 100 г. с цел избягване на обожествяването му. Ето защо чак в 2001 г. бе обявено кой е той.

8. Майтрейя ще бъде Буда на Доброто. Имало е среща между Учителя, Ванга и дядо Влайчо. На въпрос към Ванга какви са й впечатленията тя е отговорила: "Усетих в него Доброто като Реална Сила". В 20-ти век Учителя говореше мощно, като импулсът стигаше до астралното и етерно тяло - до мисъл и чувство. След 3000 години Словото Му ще има толкова могъща сила, че направо ще слиза във физическото тяло и във волята, превръщайки се в морален императив за действие. Тогава говорният апарат и думите ще бъдат коренно различни. Словото ще бъде Сила! Като Същество от човешката еволюция Бодхисатвата също си има Ангел-Хранител, който го съпровожда, докато стане Буда и престане да идва в плът на Земята. След 3000 години астралното му тяло ще се превърне в СЪЩЕСТВО (Дух Себе), както е станало с Гаутама Буда (Нирманакайя). До тогава Беинса Дуно НАПЪЛНО СЪЗНАТЕЛНО ще работи заедно със своя Ангел за споменатата трансформация, получавайки за тази цел Инспирация от Архангелско Същество. Разбира се, това не му пречи чрез него да се изявяват и Същества чак до йерархията Сили (Духове на Движението). Нас най-пряко ни засяга изявата на Учителя като Дух на Истината, насочена индивидуално към астралното ни тяло и особено Архангелската му изява, насочена към българския народ и етерните ни тела. Всеки от нас трябва да усети и разбере ЛИЧНО Учителя, след това като БЪЛГАРИН, а чак накрая да го представи на света (общочовешкото значение) като "най-великият Учител на Христовия Импулс". Учителя е категоричен: "Българите са длъжни да предадат това Учение на света!" Именно за това пръв ни разкри значението на Пентаграма с неговите дълбоки нива. Етерният поток тече през главата по Пентаграма и в него се осъществяват междучовешките контакти. Даде и "Заветът на Цветните Лъчи" - пак свързан с етерното тяло! Човекът трябва, от разпъната на кръст душа, да се превърне в отворен за Етера (Живота) Син Человечески, а след това и към Силите на Златния Триъгълник (Троичният Дух). Христос ще се яви в етерно тяло. Беинса Дуно ни подготвя за тази среща!

9. Атаките срещу него са отвсякъде - църква, държава и т.н. Както при Щайнер, защото те са опасните за установения Ариманов ред. Не тибетските лами, Йогананда или Кастанеда. Само Щайнер и Учителя поставят Христос на ИСТИНСКОТО Му място в Йерархията на Боговете. Чрез Бодхисатвата тече Христовото Слово, нужно за Епохата. Ето защо на задните редове в салона са "насядали" Същества от Ангелски Йерархии. Беинса Дуно ни открива, че непрекъснато се "съобщава" (Инспирация) с Христос и недвусмислено заявява, че източният духовен път вече не върши работа. Идват нови Времена! И посочва Пътят на Ученика за превръщането му в Син Божий. Този път е "Архангел Михаил - Христос - Отец", т.е. 7-степенното Християно-Розенкройцерско Посвещение. Най-издигнатите ученици - Боян Боев, Влад Пашов и др., най-вероятно са го знаели?! Щайнер се издига по този път и винаги говори "Ние", докато Учителя слиза от Ложата на Бодхисатвите (Света на Провидението), и е категоричен: "Казвам ви!" Наистина огромно Същество!

10. Немският народ е основен за Петата мисловна култура и немският език е нейният мистериен език. Антропософията бе изнесена на немски. Българският език е мистерийният език на Шестата култура. Школата в София се нарича Изгрев. Затова съобщението за Бодхисатвата излиза от България (Ариите), в частност от Варна, до която се намира мистерийното Черно море - вратата за тъмните духове към вътрешността на Земята. Шестата култура ще се роди от непрекъснатата трансформация на злото - ПРИЕТО ВЪТРЕ В НАС, и излъчено като Добро. Манихейството ще се възроди на нова степен. Богомилите бяха негови продължители. Днес пак тръгват. Къде са? Кои са? Ами че това сме ние! Готови ли сме да последваме Христос? Можем ли да "обърнем Времето", както казва Левски? Ще станем ли войни на Михаил - Духът на Епохата?! Имаме ли силата да се противопоставим на Ариман (Сатаната), чиято инкарнация предстои за ПРЪВ ПЪТ в човешката еволюция? Изпитанията пред нас тепърва започват. Живеем в уникална епоха. Не само човешки души от невидимия свят, но и Ангели искат да слязат в плът на Земята и участват в това "ПРЕДСТАВЛЕНИЕ". Какво да правим? Учителя отговаря: "В изпълнение Волята Божия се крие Силата (Свободата) на човешката душа". Щайнер е още по-конкретен: "Най-голямата свобода е налице тогава, когато човек върши това, което е световно-исторически необходимо". Нека израснем до Мирово съзнание и Световни Дела, за да станем Свободни!

 

 

© Димитър Мангуров
=============================
© Електронно списание LiterNet, 15.01.2003, № 1 (38)