Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ДО НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО ЦАР ФЕРДИНАНД1

Д-р Кръстьо Кръстев

web

Не за да апелирам към една съвест, която отдавна вече не съществува, пиша аз това писмо. Само за да изпълня един дълг и да дам израз на своя гняв, преди да е дошъл часът да се действува.

Трябваше един Бурбон да дойде в отечеството на св. св. братя Кирил и Методий, създателите на славянската писменост, духовните отци на днешната славянска култура, за да се извърши от него и чрез него - тая чудовищност, тоя най-велик позор на всемирната история - един народ да застане рамо до рамо със своите вековни потисници против своите освободители.

Но запомнете думите ми: по-скоро ще падне Вашата глава и на вашите най-близки, нежели този народ да позволи да заклеймите челото му с най-гнусното петно на историята.

Вие можете да го погубите, но да го опозорите - не! На първо време само преди той да разбере Вашите планове, преди ясното съзнание да проникне в неговата душа, Вие може би ще успеете да го заведете на касапница край сръбската граница. Но това ще бъде само един миг. А след него ще настъпи една вечност: тоя същият войник, воден от своите военачалници или минал през техните трупове, ще дойде да потърси Вас в окървавените Ваши палати, Вас и Вашите синове и дъщери. И тогава ще настъпи часът на разплатата, когато Вас и тях ще постигне същата съдба, която постигна жалкото потомство на Милана2, Вашия предшественик, първия агент на австрийската дипломация.

Но това няма да изличи Вашето име от историята на българския народ. Не, това име ще остане като емблема на най-наглото предателство, което помни историята. Вие ще да живеете в паметта на потомството: един Бурбон, който след 38-годишен3 живот сред един злочест народ е съхранил спрямо него същите чувства, с които преди 40 години е поднасял "почетната" - позорната - сабя на Керим паша. Обожател на зверщините на Керим паша4 - това сте били Вие всякога, това сте и днес.

Вашият единствен стимул е: бясна злоба против оная дипломация, която Ви унизи5, защото беше достатъчно сляпа да не види, че в тоя момент тя не можеше да унизи един вероломен цар, без да озлочести и един невинен в нищо народ.

Да, Вашата злоба е тъй голяма, че аз не се двоумя да допусна и най-невероятното: че Вие не би се стъписали пред това ново и по-голямо безумие, дори да бяхте способни ясно да видите, че то може да изкопае и Вашия собствен гроб!

Това величие на обезумял престъпник аз Ви признавам: то е единственото величие на Вашата низка и изпълнена със злоба и мъст душа. А аз Ви познавам достатъчно, за да мога да утвърдя това.

Проклятието на вековете да тежи върху Вас и Вашето потомство!

 

Е д и н   б ъ л г а р с к и   г р а ж д а н и н

08.09.1915 г.

 

 

БЕЛЕЖКИ

1. АБАН, ф. 47К, оп. 1, а.е. 224. Открито писмо до Цар Фердинанд от 08.09.1915 г. Непубликуван машинописен текст. За подготвяното публикуване на писмото говори и написаното вляво в полето на листа: "Моля да не се печата изцяло, а само откъси" с подписа на автора. Не е ясно защо и това писмо остава неизпратено; можем само да предположим, че д-р Кръстев се е отказал да го публикува поради неговата разобличителна сила и остър тон (б.съст., П.Т.). [обратно]

2. Крал Милан Обренович - сръбски крал от 1882-1889 г., принуден да абдикира през 1889 г. На престола сяда синът му Александър I Обренович (1876-1903), който е разстрелян заедно със съпругата му Драга през 1903 г., след което телата им са разчленени и изхвърлени през прозорците на двореца (б.съст., П.Т.). [обратно]

3. "Един Бурбон, който след 38-годишен живот сред един злочест народ..." - Печатна грешка: цар Фердинанд управлява 31 години (б.съст., П.Т.). [обратно]

4. Абдул Надир Керим паша - турски военачалник. Води неуспешни военни действия в различни войни, особено в Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г., поради което е заточен на о-в Родос. В случая става дума за сабята, подарена от австро-унгарския император Франц Йосиф на Керим паша по случай разбиването на херцеговинско-босненското въстание през 1875 г.; сабята е връчена от Фердинанд, по това време поручик в австрийската армия (б.съст., П.Т.). [обратно]

5. "Бясна злоба против оная дипломация, която Ви унизи" - след избора на Фердинанд за княз през 1887 г. отношенията с Русия са прекъснати до 1896 г., когато Русия поставя като условие за възобновяване на дипломатическите отношения преминаването на престолонаследника Борис в православната вяра (б.съст., П.Т.). [обратно]

 

 

© Д-р Кръстьо Кръстев
=============================
© Електронно списание LiterNet, 11.08.2018, № 8 (225)

Други публикации:
Д-р Кръстьо Кръстев. Злочестините на България. Публицистика. Увод, съст. и подг. за печат Петър Трендафилов. София: Кралица Маб, 2016.