Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
:. Книгомрежа  Анотации на нови книги: RSS абонамент!
Каталози
:. По дати : Февруари  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook!  Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Среавни цени с Книгосвят във Facebook!
:. Книги втора ръка  Книги за четене Варна
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ПРЕДРЕШЕНА ПРИКАЗКА

за М.м.

чуваше се само един звук и неговото ехо. малките скърцащи песъчинки. всяка стъпка е нова тоналност в ехото на белите дюни. всяка стъпка издига малка призрачна рокля с дантели по ръбовете. той ходеше. и вдъхваше живот с действията си. раздвижваше въздуха с дишането си. въздухът там беше като една-единствена органова нота, издигнала се по металния си път към свободата и изтляла с времето. когато той издишваше дъхът му сякаш се носеше над тъмна бездна, оживяваща след него. пред погледа му имаше малки сини пламъчета, които блуждаеха в самотен танц. вгледа се в едно от тях. видя, че е малка сфера. в нея имаше стая, по-голяма вътре, отколкото отвън; небе от сяра и един издигащ се дракон с големи изплашени крила, бягащи от тялото му. в стаята на тавана седяха един лилав прилеп със синьо наметало на звезди и едно малко плачещо чудовище, хванало с две ръце колената си. гледаха се, запечатвайки мига с всяко прилепване на клепачите. той отклони погледа си. направи още една стъпка. ако светлината можеше да достигне до това място, щеше да обеси звука от стъпките на лъчите си. в това пространство властваше черното с неговата безкрайна дълбочина. за ходещия в началото бе вдишването. и появата на всичко. той продължи пътя си. своя път. към. той ходи дълго. не знаеше какво е времето. за него всичко бе образ. и движение. неговото. видя един изоставен град с потъмнели вековни кули. в крепостната стена беше забит един меч. той го докосна. всичко се разпадна. кулите паднаха беззвучно и нямо. искаше да разбере какво има в края на бялото. в граничната зона на мрак и бяла чистота. той никога не успя да узнае. но продължи да броди. в своята безкрайна кутия. в своята вселена. уголемявана от всеки негов дъх. а там, където той нямаше да стигне, бяха наредени книги. водещи диалози. измислящи други книги. и творящи други кутии. други стени. за други хора. за други пространства. за друга музика и друга тишина. и това е записано другаде. по друг начин. с носталгията за едно движение. и с намерението за съзерцание.

 

 

© Сив Анов
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 14.06.2003
Сив Анов. Четири секунди лилаво. Варна: LiterNet, 2003.

Други публикации:
Сив Анов. Четири секунди лилаво. София, 2003.