Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

СРЕЩА РАЗГОВОР ЗА ПЕДАГОГИЧЕСКАТА ПЕРИОДИКА

Огняна Георгиева-Тенева

web

На 20 ноември 2006 г. аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" събра дейци на образованието с различни професии и ранг, но единни в убеждението си, че педагогическият печат е органична и необходима част от образователния процес. Срещата разговор беше организирана от Главна редакция на педагогическите издания (ГРПИ) при МОН и Софийския университет. В нея участваха заместник-ректорите проф. д.и.н. Георги Бакалов - главен редактор на сп. "История", и доц. д-р Димитър Гюров - главен редактор на сп. "Предучилищно възпитание", главните редактори на останалите педагогически списания, директори на столични училища и детски градини, сред които Гергина Тончева и Галина Хайдар, учители. Здравка Бобева, директор на ГРПИ, откри срещата1. Изказвания направиха проф. Петър Петров, проф. Борислав Тошев, проф. Любомир Христов, проф. Стойка Здравкова, доц. д-р Чавдар Лозанов и др. Пред форума говори и Иван Велчев - председател на Асоциацията на учителите по български език и литература2. Така специализираният педагогически печат стана повод да се срещнат човекът на науката и практикът, теоретикът на образованието и учителят, авторът на статии и техният читател.

Пред образователната общност в България бяха разкрити - с последвалото съдействие на в. "Аз Буки"3, състоянието на педагогическата периодика у нас, нейните проблеми и перспективи. Обсъжданията оформиха следните съдържателни ядра.

• Периодичният педагогически печат е основна форма за професионална квалификация на учителите. Той поддържа научната и методическата им компетентност на съвременно равнище, като транслира теоретичното знание от научните институции към училището и популяризира добрите педагогически практики.

• Шестнадесетте научно-методически списания са на високо съдържателно равнище. Техни главни редактори и членове на радколегиите са изтъкнати представители на българската наука и педагогическа практика, експерти от МОН. Автори на поместваните материали са хора с висок научен и образователен ценз, с оригинални методически идеи и опит. Изданията представят българския образователен процес в контекста на европейските образователни ценности. Слабост, която трябва да се преодолее окончателно, е сухият академизъм в някои публикации.

• Педагогическата периодика е ценна и с това, че дава възможност за изява на българските учители. Техните публикации са израз на успешното им кариерно развитие и задължително условие за придобиване на по-висока професионално-квалификационна степен.

• В скромния външен вид на списанията се оглеждат финансовите затруднения пред Главна редакция на педагогическите издания. При все че преживя тежки в парично отношение години, редакцията не допусна нарушения в периодичността на списанията. Тяхната устойчивост в дългия период на икономически сривове и мъчителни промени представлява рядко изключение на фона на сериозните сътресения и дори окончателен фалит на десетки периодични списания за наука и култура.

• Редакцията има дълголетна история - вече близо полувековна, а най-старото издание - "Педагогика", наследник на сп. "Народна просвета", е на 78 години! Списанията имат богато минало, но воюват да имат и бъдеще. "Съдбата на педагогическите издания е свързана с бъдещето на образованието в България" - убедено твърди доц. д-р Димитър Гюров. Екипът на редакцията осъзнава своята мисия в образованието и е амбициран въпреки трудностите да съхрани традицията и да я развие. В съответствие с тази цел се следва маркетингова стратегия с няколко конкретни програми, в които приоритет имат сътрудничеството с издателства и неправителствени организации, работата по европейски проекти и други форми за набавяне на парични средства - защото ако държавната финансова подкрепа някога беше стопроцентова, днес тя е крайно ограничена.

Участниците в работната среща приеха решение към ГРПИ да се създаде Съвет на главните редактори, който да обсъжда проблемите на списанията и поне веднъж годишно да провежда срещи с ръководството на МОН, да активизира диалога с него, защото - известно е - навсякъде по света образованието, в това число и педагогическият печат, се нуждае от специални грижи от страна на държавата.

 

 

БЕЛЕЖКИ

1. Вж. настоящия брой, с. 47-48. [обратно]

2. Вж. настоящия брой, с. 49-52. [обратно]

3. Вж. Аз Буки, 2006, бр. 48/29 ноем.-5 дек. [обратно]

 

 

© Огняна Георгиева-Тенева
=============================
© Български език и литература (електронна версия), 2007, № 1
© Електронно списание LiterNet, 19.05.2007, № 5 (90)

Други публикации:
Български език и литература, 2007, № 1.