Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЛЮБЕН БУМБАЛОВ
(1943-2001)

Огняна Георгиева-Тенева

web

На 8 септември 2001 г. внезапно загубихме изтъкнатия теоретик, историк и критик на литературата доцент Любен Бумбалов, доктор на филологическите науки.

В една своя статия Л. Бумбалов възсъздава красива поетическа метафора на италианския поет Е. Монтале: животът представлява два бряга, между които е легнала тънката нишка на надеждата. Според интерпретацията на Л. Бумбалов това е надеждата за непрекъсвано от нищо усъвършенстване на духа, за пътуване към неговия връх. За жалост Л. Бумбалов твърде бързо премина пътя между двата бряга. Остават следите от пътуванията на неговия дух - духът на изследователя на литературата, духът на университетския преподавател, духът на общественика...

Трудовете на Л. Бумбалов изследват разнообразни по жанр, естетически профил и тематика художествени текстове: от поезията на символистите - през психологическите търсения на белетристиката ни в периода между двете световни войни и развитието на българския роман от същия период - до анималистичните образи в литературата... През последните години Л. Бумбалов с вдъхновение и проникновеност направи своя оригинален прочит на Ботевата балада "Хаджи Димитър": "Хаджи Димитър" на Ботев. Феноменология на българската душевност" (1997) и "Троичността в "Хаджи Димитър" на Ботев" (2000) - книги, хвърлящи мост между литературознанието и културологичните реконструкции и анализ на българската душевност, на свързаните с нея езически и християнски архетипи и фолклорнообредни ритуали. Внезапната смърт остави недовършен един обемен и писан с изключителна - поредна - творческа възбуда и всеотдаденост труд върху Ботевия стих. През годините Л. Бумбалов променя изследователските си нагласи, опитва различни стилистики и критически подходи - есеистично разиграни, теоретично съсредоточени - творческа динамика, в която постоянен остава професионализмът.

Пътят на Л. Бумбалов като преподавател започва във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", а през последните двадесет години той работи в Югозападния университет "Неофит Рилски", където е избиран за ръководител на катедра "Литература", за заместник-ректор и за директор на Центъра за чужди езици, литератури и култури.

През 2000 г. по инициатива на Л. Бумбалов се създаде сп. "Критика" - издание с литературоведска и културологична насоченост, на което той е отговорен редактор (заедно с Алберт Бенбасат). Тази длъжност с може би малко неясна характеристика за Л. Бумбалов означаваше да изготви цялостната издателска концепция; да бъде фигура, привлякла за членове на редколегията именити представители на българското литературознание, като Никола Георгиев, Радосвет Коларов, Милена Цанева, Надежда Драгова и вече покойните Тончо Жечев и Величко Тодоров; да бъде автор на конкретни публикационни планове; да открива и да събира интересни текстове - отново ентусиазиран и вдъхновен, обединяващ около списанието учени с различен изследователски профил, понякога с несхождащи си характери, но - хора, които, оценявайки добронамерените му усилия, колегиалната му етика и високия му професионализъм, заработваха заедно.

От 1985 до 1991 г. Л. Бумбалов бе член на редакционната колегия на сп. "Български език и литература". Поддържането на висока квалификация у учителя българист - постоянна цел на нашето списание, за Л. Бумбалов беше задача, която не отстъпваше по значимост на всички останали негови занимания. Тогавашната популярност на "Български език и литература" в най-голяма степен се дължеше и на Л. Бумбалов - заради неговата забележителна ерудиция, заради компетентността му в сферата и на западноевропейското литературознание, заради способностите му на филолог с широка философска култура, съчетание, което в онези години не беше често срещано явление. С активното участие на Л. Бумбалов "Български език и литература" все по-убедително се утвърждаваше като издание със свое специално място в културната ни периодика, като престижен източник на научно-методическа информация. Приносът на Л. Бумбалов за издигане авторитета на учителите по български език и литература се измерва и с конкретната му работа с мнозина от тях - като техен съветник, като сътрудник в търсенето на нови литературноинтерпретаторски идеи, като научен ръководител на дисертационни трудове.

Поклон пред паметта на Любен Бумбалов!

Поклон пред светлата му енергия на изследовател и съзидател!

Поклон пред човешката му отзивчивост!

 

 

© Огняна Георгиева-Тенева
=============================
© Български език и литература (електронна версия), 2001, № 5-6
© Електронно списание LiterNet, 29.10.2002, № 10 (35)

Други публикации:
Български език и литература, 2001, № 5-6.