Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

"ЛИТЕАРАТУРАТА" - "НОВОРОДЕНА И ВЪЗКРЕСЕНА"

Ноеми Стоичкова

web

Така синтезира появяването на първата книжка на списание "Литературата" неговият главен редактор проф. д.ф.н. Валери Стефанов. След четиригодишно прекъсване и като издание на Факултета по славянски филологии в СУ "Св. Климент Охридски", то има амбицията да е списание на 21. век. Нуждите от набавяне и презентиране на световните тенденции и теории в хуманитаристиката са отминал период - нещо, което бе твърде важно за краевековното десетилетие. Затова пък тематичността и концептуалността на броевете са наследство, ценно и за настоящия екип, в който също има своеобразна приемственост чрез Валери Стефанов и Иван Иванов. "Литературата" днес се схваща в широкия контекст на прехода между текстове, на проблематизираните граници, на интердисциплинарността и интертекстуалността. Списанието си поставя за цел да е част от културното поле, опазващо смисленото говорене; да осигурява територия, в която български и преводни текстове да представят своята диалогична равнопоставеност по интересни теми, да сблъскват тълкувания или да конструират нови митологии.

В този смисъл началото на списанието е началото на всички начала - Библията. "Библиотеката и Библията", както е точното заглавие на първа книжка, бе определено от проф. д.ф.н. Милена Кирова (която е и неин консултант) като актуална и провокативна. Предложените родни и чужди статии демонстрират надмогване на строго теологическите интерпретации за сметка на светската и литературната перспектива. Тук проблемът е видян в широкия периметър от каноничното до тоталната деконструкция, от сериозното вглеждане в библейското до игровостта и иронията, от книгата в библиотеката до виртуалното интернет пространство.

Броят съдържа и рубрика "Образователни и културни политики", в която на въпроса "Има ли място вероучението/религията в българското училище" отговарят ректорът на Софийската духовна семинария епископ Сионий, учителка, ученици, депутати и самата социология. А в "Отзиви" се представят тематично свързани с броя нови и емблематични книги и събития - например "Цветът в Петокнижието" на Мони Алмалех, "Библейската жена. Механизми на конструиране, политики на изобразяване в Стария завет" на Милена Кирова, сбирките на Лингвистичния семинар във Факултета по славянски филологии.

Излизаща два пъти годишно, "Литературата" търси трайното, но и модерното; уталоженото от/във времето, но и "горещото" в него. Аргументи за това са и следващите две книжки - "Писането и интернет" и "Постмодерност и глобализация".

 

 

© Ноеми Стоичкова
=============================

© Български език и литература (електронна версия), 2009, № 1
© Електронно списание LiterNet, 21.06.2009, № 6 (115)

Други публикации:
Български език и литература, 2009, № 1.