Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ВЪВЕДЕНИЕ

Николай Яков

web

В тази книга искам да ти представя борбата на едни красиви създания, които не се числят към земният свят, но са родени на земята и живеят на нея. И макар да са родени на земята, те живеят в една огромна пустош, където няма нито сянка, за да си починат, нито извор, за да се напоят, нито храна, за да се нахранят, нито дом, за да се приберат.

Така преминава целият им живот в скитане из дълбоката пустиня на живота и черпене на голямата благодат, дарявана им от Отца, Светия Дух, Господ ИИСУС ХРИСТОС, или чрез пратени от тях ангели, които ги напояват и ги отхранват с блаженствата и благодатта на живота, в който се зараждат изворите на жива вода. Така родните ВОЙНИ се претворяват в родени в ХРИСТА. Тяхната борба за съвършенство е толкова стремителна, че със светлината си озаряват небосклона като множество слънца и превръщат нощта на нашето съществуване в ден на нашия Господ Иисус Христос.

На всички тях заедно им давам едно-единствено име - ВОЙНИ. Това са изключително нежни създания, които в стремежа си да постигнат съвършенство и да запазят живота си чист, както им е поверен от Отца, се запалват като слънца и озаряват целия свят в неговото минало, настояще и бъдеще. Тяхната борба за изковаване на оръжията на светостта е толкова силна, че се запалват в битката с живота и дават светлина в тъмната нощ на нашия живот, като озаряват безмълвната и безкрайна шир на пустинята, наричана от мнозина ЗЕМЕН СВЯТ. Оръжията на светостта са винаги едни и същи - Огън и Меч. Такива е имал и Енох, и Илия, и Христос, и всички останали войни.

Едно от първите създания от този род е Енох, който ходил по Бога 300 години, на 365 е изчезнал от света - Господ е слязъл от небесата и си го е взел. Енох - безсмъртен войн.

Следващият, на когото искам да се спра, е Свети пророк Илия, който по същия начин ходил по Бога и накрая на дните му Господ слязъл и си го взел с огнена колесница. За това свидетелства неговият ученик Пророк Елисей, на когото оставил елека си. Илия - безсмъртен войн.

Този, на когото искам да обърна най-голямо и подобаващо внимание, е нашият Господ, снижил се и живял в човешки образ, Нашият Господ Иисус Христос, на когото се покланяме, синът на Отца. Заченат чрез непорочно зачатие, роден от Дева. Изворът на самото съвършенство на човека. Осъден и Разпънат на кръста от враговете на човека. Дал живота си за спасението и изкуплението на хората - живял 33 години. Извършил много чудеса пред очите на хората. Оставил дванадесет Апостоли - единият от които го предаде. Умрял на кръста и в третия ден след смъртта възкръснал от мъртвите - върнал се от смъртта. Явил се в телеса на апостолите, учениците си и множество друг народ. Влязъл с телеса в затворена стая, възнесъл се на небето в телеса - безсмъртен войн - ИСТИНСКИ ЖИВА ДУША. Мнозина казват, че никой не се връща от смъртта, за да разкаже какво е. Ето посочвам ти един. Върна се от смъртта и каза, че тя е само телесна, но не и духовна. Понеже той е жива душа то той не получи дори и телесна смърт, а се възнесе на небето заедно с телесата си.

Има и още няколко такива войни, сред които и една жена, наречена Света Мария Египетска - въздигала се в небето в телеса (летяла). Света Мария Египетска - безсмъртен войн. Също такива са Свети Василий Велики, Свети Николай Мирликийски Чудотворец, Свети Йоан Кръстител и венеца на войните, които са живели в едно семейство и с това са открили цялата истина за живота и любовта в семейството, гледането и възпитанието на децата - това са Света Дева Мария и Свети Йосиф Обручник. Това е само част от плеядата войни, които са живели на земята, но нито един от тях не се числи към хората. Всички те са живели в дълбоката пустиня, далеч от погледите на хората.

И това, което е писано в светите писания, е само едната - видимата от хората част от истината, докато тук искам да ви изложа другата - вътрешната. Тя е незабележима. Тя е толкова жива, че тя е тази, която ражда невидимата за очите светлина, видяна от мнозина техни съвременници, както и чудотворството, останало след тяхното възнасяне на небесата, което ги прави Светии на Светата Православна Църква. Тази светлина е зрима за очите на войни. В следващите редове искам да ви опиша живота на ВОЙНИТЕ, така както го научих от Нашия Господ Иисус Христос. Толкова съвършен и чист живот има той. Толкова ярко пламтящ, че всеки, до когото Господ се докосне, бива претворяван във ВОЙН. Възкресеният гори невидимо, както всички останали войни, но озарява всички около себе си. Така дарява светлина на ближните си, докато не се роди в Христа.

Толкова ярко пламти и толкова е силна светлината на ВОЙНА, че очите на хората ослепяват от нея и не разбирайки, че са го изгубили от погледа, се осланят само на вярата си и на това, което виждат с телесата си. Ето и тук ще опиша, това което научих от Нашия Господ ИИСУС ХРИСТОС, за живота и за славното подвижничество в "Пустинята на живота", наречена ЗЕМЕН СВЯТ.

Мнозина от вас, ще запитат защо ги наричам ВОЙНИ, след като привидно никой от тях не е държал оръжие. Ще ви отговоря, оръжието на ВОЙНИТЕ не е изковано от желязо, то е изковано от собствения им дух и от словото Божие в битката с лукавия. Затова те са ВОЙНИ, но не обикновени ВОЙНИ, а ВОЙНИ в борбата с лукавството, страстите и греха - войни в ХРИСТА. Най-силното оръжие на ВОЙНИТЕ е тяхното дълбоко смирение, непоколебим дух, огнени слова, силна любов към Божиите заповеди и преклонение пред словото и волята на Отца - това са най-силните оръжия, които може да притежава един ВОЙН, изковани с много упорит труд и дългогодишна, неотклонна и последователна работа.

В това кратко моление искам да те заведа и представя пред лицето на нашия Господ, за да знаете, че всичкото това е дълбока истина. Истина, за която не е разказвал никой преди мен, но тази и по големи истини, ще бъдат разказвани от мнозина след мен.

Тази книга е свидетелство, за истината и живота на нашия Всеславен Господ Иисус Христос, Неговият Отец - Сътворителя на Всичко Видимо и Невидимо, Дух Свети и Преголямата Святост на Светата Троица.

Нямам за цел да поучавам или да давам насоки кой какъв път да си избере или какъв да бъде. Аз самият не съм учител или проповедник, а вървя по пътя на война вече 19 години. Затова и тази книга я пиша по каноните на православната църква, тъй като съм православен християнин, а самият канон е даден още на Адам и Ева при изгонването им от Рая. В нея ще разкажа за тези преславни създания, наречени войни. Също така много внимателно ще се опитам да открия истината за техния подвижнически живот. Разказвам ти цялото пречисто знание за истината и светостта на творението човек. Предавам ти и цялата слава на нашия видим Господ Отец Сътворител на Всичкото Видимо и Невидимо.

Знам, че Господ стои до мен и затова давам на всички знанието и светостта за сътворението на човека. Преди мен не е дадено дори на апостолите на Христа да бъде изявено на хората. Някои от апостолите твърдят, че никой никога не е видял Бога, като забравят, че преди тях и след тях по този път са минали и идват и други. Важното е, че тези, които идват след тях и вървят по техния път, ще видят неща, които те не са видели. А може би дори и не са мечтали. Така, както на тях им е дадено да са Апостоли на Христа - нещо, което никога не мога да имам. На мен остана да знам за истината и светостта.

Има двама човеци, които са видели Бога в лице. Нито единият от тях не го е изявил, защото не е била такава божията воля. Единият от тях е Енох, а вторият от тях е Илия.

Сега, като имам знанието за цялото минало и бъдеще на света, знам, че Илия е видял Бога в лице. Това са двамата, които видях. Може да има и още, но тези са, които ме интересуваха и техния живот гледах.

Това, което ми повери моя небесен Отец, това ви давам и свидетелствам за неговия живот и за неговите страдания две хиляди години след неговото Рождество на земята сред хората. Сам Господ ме взе от хората и ми даде знанието, което давам на всеки от вас.

Пазете го чисто, каквото ви го давам, за да можете да вкусите от небесната благодат.

Благовестявам ви за свършека на света и за края на мъките, които човек е носил хилядолетия наред поради страшното си падение, сега осветен от кръстната смърт на Христа и изкупен с кръвта Му. Това е твърдата пътека, по която всеки може да стане Свет пред Бога. Трябваше да се родят шестима от братята ми преди мен, за да мога да ви кажа, че всичкото това е Свято Знание за Живота. Сега тях имате пред очите си и сами съдете за истините, които ви разказвам.

 

 

© Николай Яков
=============================
© Електронно списание LiterNet, 07.02.2002, № 2 (27)