Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ВЕЛИЧИЕТО НА ТВОРЕЦА

Николай Яков

web

Като имам в ума си всичко това, което написах в предходния раздел, искам да ти обърна внимание на това, което се открива пред очите ми, и да ти открия величието на Светата Троица. Само си помисли, какъв творчески заряд е съществувал в дните на сътворението и как на нашия Господ по Словата Му се е сътворил целият свят. Цялата наша огромна планета, която е поверил в нашите ръце, да се грижим за нея и да я обичаме, да обичаме всичкото това, което тя е родила. Всичките тези малки тревички, животинки и други живи същества. Какво разнообразие на живот сега, в нашето време, като знаем строежа на организмите и тези от най-малките до най-големите (само на телесните, тъй като не съм виждал до сега някой да каже какво всъщност е човекът). Само си помисли, от тези най-малки едноклетъчни до тези огромни животни, като слона и китовете. Всичките, родени по думата на Отца Сътворителя на Всичко Видимо и Невидимо. И както най-малките едноклетъчни имат живот, така и най-големите животни и дървета, родени от земята имат живот. Тази разнообразност на живот - риби, птици, диви животни, питомни животни, растения, дървета, скали и минерали и всичко това, което представлява нашата планета.

Цялото това сътворено само по Неговите Свети Слова. Цялото това множество клетки, които работят заедно в един организъм и които в едно общо цяло са организъм, роден от земята, по Словото на Сътворителя. Ами небесните светила, това, което управлява деня - слънцето - и това, което управлява нощта - луната. Две небесни светила, които са съвсем различни едно от друго. Които са дадени да са ЗНАК ЗА ВРЕМЕНА НА ДНИ, МЕСЕЦИ, ГОДИНИ - но това не е време, а само знак. Както и смяната на деня с нощта не е изтеклото време, както сме свикнали да го наричаме. Времето е нещо много по-сложно, но на това ще се спра по-нататък. Като добавим към всичкото това и множеството по-малки небесни светила, всяко едно от тях по своя си образ - пулсари с толкова мощно лъчение, неутринни звезди с мощна гравитация, звезди от рода на слънцето, които горят с видим огън, червени и бели джуджета и т.н. Планети като Юпитер, потънали във вечни ледове. Черните дупки, за които Господ ми изяви, че са гравитационни центрове, а не са проходи или нещо друго, антиматерия, която се проявява съвсем за кратко при определени условия, целият невидим свят на земята, небесата заедно със всичките ангели, както и много други неща, за които просто не ми достигат думи, да ги славословя и това славословие и моление така ме съкрушава, че всеки път като пиша, имам усещането, че животът ми свършва. Разсъди за тази величествена картина и за тази огромна благодат, ние, ЧОВЕЦИТЕ, да сме част от този съвършен по същността си свят. Цялото величие на Сътворителя на Всичко Видимо и Невидимо. Разсъди само за могъществото на Божия Дух и за съвършенството на неговото творчество. Господ не дава нищо да си отиде от Света без негово знание, та ще даде ли на сатаната да ни плени. НЯМА. ЗНАМ, ЧЕ НЯМА ДА НИ ДАДЕ, но и от нас се изисква малко усилие, за да разберем в какъв грях сме паднали пред Бога.

Разсъди за цялото множество от всичките тези разнообразни небесни светила.

И всичките светила, както и целият свят, се движат и живеят един живот. Никое светило не се блъска в друго, всяко светило има също начало и край на живота си и т.н.

Сега искам пак да те върна към малките частички.

Като започнеш от това, че едно същество е организъм и ако е животно, е жива душа, родена по словото на Сътворителя от земята, също така, както е казано, че и човек е станал жива душа. С това, не казвам, че сме като животните, защото те са родени по Словото Му от земята, а ЧОВЕК е сътворен по Божий образ и подобие с вдъхнато дихание за живот.

Сътворен непосредствено от Сътворителя. Цялото това живо същество, родено от земята, е съставено от множество клетки, живеещи заедно. Клетките от своя страна са изградени от молекули, молекулите от атоми, атомите от ДЕСЕТКИ други много по-малки частици, докато не се стигне до свързващото звено на всичкото това - БОЖИЯТА БЛАГОДАТ (най-простата неделима материя). Без нея всичко е мъртво. И всичките тези частици, за които ти говоря, които имат както видима, така и невидима за грешните телесни очи частица, живеят и работят в едно. Нищо не може да е свързано, ако Божията Благодат липсва. Разсъди колко силно е било творчеството на Сътворителя на Всичкото Видимо и Невидимо. Сега искам да се спра и на венеца на творчеството Му. ЧОВЕКА. Той - Сътворителят е сътворил ЧОВЕКА, не е изрекъл Словото Си, за да се роди от Земята, а го е Сътворил и не просто го е сътворил, а го е сътворил по СВОЙ ОБРАЗ, по БОЖИЙ ОБРАЗ и ПО БОЖИЕ ПОДОБИЕ. Така Целият Свят е сътворен за ПЕТ ДНИ, а ЧОВЕКЪТ за ЕДИН ДЕН. Само си помисли, за един-единствен ден. И казвам ти, само в този един-единствен ден Господ е сътворил нещо много по-величествено - Сътворил е ЧОВЕК ПО СВОЙ ОБРАЗ И ПО СВОЕ БОЖИЕ ПОДОБИЕ. СЪТВОРИЛ ГО ОТ ПРЪСТ, С РЪЦЕТЕ СИ. Колко по-сложен за разбиране е човекът, след като е сътворен за цял един ден, а светът за пет дни.

Вдъхнал му в лицето дихание за живот и ЧОВЕКЪТ станал ЖИВА ДУША. ЖИВА ДУША СТАНАЛ. Сътворил е мъж и жена - не Адам и Ева, а мъж и жена. Не тяло и душа, а жива душа, защото човекът е бил сътворен с вечен живот и затова е бил цялостен - бил е едно цяло, а като вкусили от забранения плод и станали Адам и Ева - дошло началото на падението на човека.

И казвам ти: само ЧОВЕКЪТ има многократно по-голямо величие от изграждането на Света, но защо е толкова голямо величието му, ще разбереш, когато завършиш четенето на тази книга. Сега се обърни пак към тези малки частици, за които ти споменах. Помисли си само как Божията благодат свързва най-малките частички и как всички тези частички живеят в едно цяло, а човекът, сам знаеш, е направен от пръст - нима в телесата човешки няма всичките минерали, химични елементи, вещества, соли и т.н. и все пак камъните не са само това, което ти виждаш, има и невидима част, както от камъните, така и от водите, така и от животните - това е пръстта, от която човек е сътворен, от видимото и невидимото на пръстта. Въпреки, че в Света ние виждаме камъните, скалите, пясъците не оживени, а пък в ЧУДНОТО ТВОРЕНИЕ ЧОВЕК, цялата пръст е жива и има живот, защото е станала жива душа, а какво е това ще ти открия в следващите глави.

Ами гравитацията, тази чудна сила, която държи всичко на земята или светлината, която огрява всичко за живот.

Нима това не е величие на творчеството и величие на Сътворителя? Е, като ти казвам това сега ще можеш ли да обхванеш целия свят, който е сътворен, не можеш, затова ще ти разкажа. Така ще ти го предам, както го живях и както Господ ми го откри. Разсъди за всичко това, което се крепи на Божията Воля и Божията Благодат. Цялото това множество от - живот, всичко родено от земята, човека - сътворен от Бога, небесата на ангелите, самите ангели, малките и големите светила. Замисли се какво могъщо творчество е всичкото това. И нищо не стои на едно място, всичко е живо. Дори и камъните, които хората твърдят, че са бездушни, дори и те имат живот, но това го знаят само човеците преди грехопадението и сега воините. И камъните говорят, и водите говорят, и птиците, и животните, и растенията, и рибите - всичко сътворено говори и живее. Това е великото творчество, което се открива пред очите ми и сега ти го предавам, за да ти бъде за храна.

Слава тебе, Господи Сътворителю на Всичкото Видимо и Невидимо. Амин. Амин. Амин. Свет, свет, свет си Боже на небесата и земята. Свет, свет, свет си Боже Сътворителю на Всичкото Видимо и Невидимо. Свето е името Ти, свети са делата Ти, Свет е живота Ти, с който ни оживи. Свето е всяко Твое докосване и творение. Свет, свет, свет е Господ Саваот. Амин. Амин. Амин. Слава Тебе Господи Сътворителю наш. Амин. Амин. Амин.

 

 

© Николай Яков
=============================
© Електронно списание LiterNet, 10.01.2002, № 1 (26)