Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ГОСПОД ИИСУС ХРИСТОС - СИН ГОСПОДЕН

Николай Яков

web

В тази глава ще ти разкрия това, което видях и чух от самого Господа нашего Иисуса Христа. Няма да се спирам на много подробности, а само ще ти го разкрия, защото на живота му в образ на човек и Господ ще се спра по-нататък. Нашият Всеславен Господ Иисус Христос е неизмеримо красив и така осветява пътя на всеки православен християнин, че ако има трънче на пътя му, прави всички усилия, той да не настъпи това трънче. Нашия Господ го търсих години наред, защото вярвах, че на третия ден е възкръснал от мъртвите и се е възнесъл на небесата, като седи отдясно на Отца. Тези усилия се увенчаха със славата на това смирено моление, което ти предавам. И ето нашият Господ накрая ми откри, че през цялото време, докато съм го търсил през тези години, е бил съвсем до мен, но не си е осветявал образа пред очите ми. Когато благоволи да направи това, видях, че около него винаги има ангели, които са готови да му служат и да изпълняват всяка негова смирена молба към тях, защото нашият Господ видях, че не им заповядва, а ги моли да му помогнат по-добре да направи това, което е по волята му. Така той винаги знае всеки, който го потърси, и винаги вижда всеки, който обръща поглед и смирена молитва към него. Той, нашия Господ Иисус Христос, е също толкова смирен, както и нашият небесен Отец. Така нашият Господ Иисус Христос бди невидимо над всеки един от нас, а при ползването на тайнствата, които е оставил в Светата Си Православна Църква, невидимо придружава всеки един, който се ползва от тези тайнства. Така при светото кръщение ни придружава и ни представя на Ангела хранител, който ще се грижи за нас до сетния ни час, така при причастието присъства невидимо и ни подкрепя при приемането му, за да го приемем чисти, така присъства до всеки един свещеник при изповед. Това е ликът и грижата на Нашия Господ Иисус Христос, да ни умие краката приживе, за да може, когато ни прибере на небесата дрехата, да не ни изобличава. Ето и нашият обичан Господ дава всичко, за да може всеки от нас да получи покаяние за греховете си, и да получи по-късно и опрощение при свършека на света.

Нашия Господ, макар и невидим за всички, той посреща всички, които отиват с вяра при него, защото без вяра, не просто не можеш да отидеш, а дори и не можеш да призовеш името Му. Така и приема всичките дарове, които Му принасяме, независимо колко красиви са и колко добре са изработени, но запомнете - той се облажва от това, че сме се потрудили и имаме стремеж да градим Неговия Дом в нашите сърца. Затова, като градиш нещо, давай на нашия Господ непрекъснато да се облажва от градежа ти, та да съградиш крепост, а не сламена колиба. Няма да продължавам повече, с притеснение, да не се повторя в следващите глави, които съм отредил за чудното Му раждане и за пречудния Му живот. И пак ти казвам, Господ не е невидим. Ние сме тези, които не го търсим усърдно, за да ни се открие. За да го видиш, толкова силно трябва да призовеш името Му, че той да не намери място, където да не го чува, а това можеш да го постигнеш само с дълбока, истинна и съкровена любов, която поражда преклонение пред страданията Му и кръстната Му смърт. Имайки това в духа си, тичай напред към нашия Господ и Му предай с любов даровете, които си изработил за него. Тук е времето да ти обърна вниманието за притчата, която нашия Господ е разказал на учениците си, за богатия човек, който дал на слугите си да му пазят парите. Не бъдете като този, който имайки лоши помисли в сърцето си, заровил парите в земята, и с това не му принесъл никакъв дар, нито парите му опазил, защото в притчата се казва: "Ако те беше толкова страх от мен, че съм зъл и лош, защо не даде парите ми да ги пазят, та поне лихвите да имам.".

Така и наши Господ Саваот, Светия Дух и Господ Иисус Христос са вложили една паричка, която трябва да опазим и да преумножим през живота си, а не да постъпваме като отреклия се от господаря си слуга.

Ето и последното, на което искам да се спра. Имайте дръзновението и доблестта да Говорите на нашия Господ, защото той се облажва от нашите думи, освен това може и болките ни да разбере и незабележимо да отстрани нашите мъки.

Така в началото незабележимо, сега съвсем видимо, за мен стоя пред лицето на нашия Господ Иисус Христос, с което той ясно разбира стремежите ми, укрепва ме, помага ми в тежки дни и ме води в пустинята - в славното подвижничество на живота в пустинята. И за да ти открия как помага нашият Господ, когато му се помолиш, ще ти разкажа един случай. Една жена много страдаше и беше тежко болна. Подготвяше се за много тежка операция. Преди това от същото нещо оперираха нейната майка. Сега я хвана още по-голям страх и започна да се моли Господу да я спаси. Видях как Господ написа на ръката й молитвата "Отче наш" - това стана сутринта, а вечерта друг човек ми каза, че тя е научила тази молитва наизуст и само нея чете на нашия Господ. И така, да знаеш, че по молитвите ни Господ ни спасява, а не по четенето ни. Това е нашият Господ Иисус Христос. Слава тебе, Отче, че ни даде единородния си син за нашето спасение. Слава тебе, Господи Иисусе Христе, че прие кръстна смърт за нашето спасение. Амин. Амин. Амин. Сине Господен, Иисусе Христе, освети ме с твоята кръв и очисти грешното ми тяло. Амин. Амин. Амин.

 

 

© Николай Яков
=============================
© Електронно списание LiterNet, 10.01.2002, № 1 (26)