Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ДУХ СВЕТИ

Николай Яков

web

Не знам как да започна тази глава, в която искам да ти открия светлината и животворността на Дух Свети. Откровението на Дух Свети и откровението на Отца винаги са едно (т.е. когато Дух Свети и Господ Отец дават своите откровения, те остават едно, все едно, че една уста ги е произнесла. Господ Отец говори чрез устата на Дух Свети, за да не повреди и разруши грешните ни души). Дух Свети и Господ Отец не могат да бъдат разделени по отделно.

Това, което искам да ти разкажа, е, че те са едно цяло и неразделно създание от преди всички векове. В тази глава аз не ти казвам, че те са отделни, защото отделни означава разделени помежду Си. Който твърди, че Господ Отец и Дух Свети не са едно, то той дълбоко греши в разбирането си за Бога, Света и Църквата Христова. Дух Свети изхожда само от Отца. Той е и истинско дихание на Господ Отец, което в вдъхнал на човека.

Искам да започна разказа си за Дух Свети, така както го живея вече 5-6 години.

Откровението Му е нещо толкова просветляващо, че и сега, когато искам да говоря само за Дух Свети, не знам как да разкрия тази Величествена Красота на Божието дихание.

Като взирам Дълбочините и Бездната, която се открива пред мен, намирам за добре да кажа, че Дух Свети е Нещо Още по-недостъпно за разбиране от самия Господ Отец.

Дух Свети изхожда от Отца, както светлината извира от слънцето. ДУХ СВЕТИ - нещо съвсем различно от всичко това, за което ти разказвах в предишната глава. Дух Свети е самият Живот и Святост в Живота на Отца. Освен това е видимо, че Дух Свети изхожда от него. Дух Свети не се излъчва, не го осветява, а Изхожда от Отца. Изхожда във всичките посоки и слоеве на Всемира. Преминава през Всичките измерения и дълбочини на съществуването. Дух Свети не променя, нито ръководи, нито каквото и да било, свързано с намесата в твоите желания, стремежи, цели, начин на живот и всичко, което можеш да си помислиш с ума си на грешник. Мога да ти кажа само една думичка, която хвърля сянка върху него. Дух Свети не можеш да го осветиш, за да го видиш, защото е по-ярък от слънцето. Затова леко ще го закрия и там, където падне сянката - това е Дух Свети.

В действителност има само една единствена думичка, с която мога да означа пътя, по който Дух Свети ти предава всичките дарове. Тази думичка е - СЪКРУШАВА. И най-голямата истина за Дух Свети е, че Той дарява даровете си по неведом (недостъпен за грешното човешко съзнание) път.

Дух Свети СЪКРУШАВА, но това не е нито сърдечно, нито покайно крушение.

Това не е и покаяние. Това СЪКРУШЕНИЕ е Оживление и Възкресение.

Действие, което възкресява всичко в грешния ни свят. Това е Преизграждане след страшна разруха. Пресътворяване след голямо падение. Освещаване в Църквата Христова.

И то не само на грешници, а на сатаната, демоните, човеците, праведниците, светиите, ангелите, дори самого Отца. Съкрушава живота на Целия Всемир, като с това преизгражда и обновява всичко сътворено - достъпно или недостъпно за разбирането на Хората и Ангелите. Разбираемо само за Отца и Сина, защото те са едно. Величието на тази картина, е толкова голямо, че се боя да разказвам повече за това, да не би някой да започне да мъдрува върху словата ми и с това да започне да греши пред Бога. Тази картина е толкова дълбока и величествена, че само Господ може да ти я открие, ако е благо на душата Му. Целият този живот, който изхожда от Отца е за всяко живо създание и творение във всемира - от ангелите, които са най-близо и са пред Лицето на Отца и непрекъснато Му служат, до демоните и сатаната. От небесните висини и света на Ангелите чак до низините на нашия грешен свят, като преобразява всичко - от въздуха до водите, камъните, дърветата и животните. Толкова голямо е величието на Отца и Дух Светия.

Макар и да споменавам сатаната и демоните, аз не говоря, че Господ ги благославя, а само, че не ги убива поради греховете им към него, и дори и на тях - демоните и сатаната - дава път, ако пожелаят да открият покаяние и опрощение.

Представете си тогава, колко обичани са човеците пред очите Му. Дал е първо Собственият Си Дух да им служи чрез Скрижалите и Свещеният кивот. Изпратил пророците да напомнят на хората за обещаното спасение. По-късно изпратил и собственият Си Единороден Син. РОДЕН от Самого Него преди всички векове. Изпратил го, за да послужи за изправяне и спасение на хората.

Умишлено не ти споменавам цялото ангелско присъствие в тази картина, защото за тях ще говоря отделно в следващите глави.

И хубаво помнете това, че Господ не иска смъртта на грешния, а да се обърне и да бъде жив. Той така не е поискал дори смъртта на сатаната. Въпреки че Сатаната Му е отнел толкова много от ангелите Му. Дори и архангел Михаил, който е отишъл при свършека на Моисей, да го отнеме от Сатаната, този свят архангел не е убил противящия се демон. Нещо, което е толкова просто за Господен Архангел, а е казал: "Господ да ти запрети!".

И сега, като завърших с разкриването на Дух Свети и Отца, искам да ти разкрия самия Дух Свети. Ако за Господ Саваот можеш да разкажеш и да го славословиш, без да можеш да го разкриеш на човеците, то Свети Дух можеш да го разкриеш, но ум не ти достига, за да възнесеш слава Нему.

Самият Дух Свети, който изхожда от Отца, е ясно достъпен само за Ангелите небесни. Само те са на тези висини, където пряко могат да бъдат осенени от Дух Свети и осветени от Него.

Колкото по-надолу слиза Дух Свети, толкова е по-незабележим. Въпреки че така се преобразява, Господ не е отнел правото пряко да досягаш Дух Свети.

Господ ни е дал да се ползваме от него при нашето подвизаване в молитвен подвиг, защото молитвата не е просто общуване с Бога. Тя е дълбоко съкровение на всеки един човек. По време на молитвата Божието дихание у теб се събужда и общува пряко с Отца и Духа Светого.

Така нашият Господ е предпазил грешният ни ум от множество грехове, които могат да съпътстват разсъжденията за Дух Свети. Във висините (Във високите слоеве на живота. Високите слоеве означава по-близо до Бога. Ниските слоеве е по-близо до хората.) Дух Свети е много ярък и много мек на глед. Когато го гледаш, попиваш насладата от живота на Отца. Така се облажваш от това, което той твори и върши за хората

Там Неговият цвят е толкова нежно бял и красив, какъвто не можем да видиш с човешкото си зрение на телесата. Със слизането надолу към хората - защото Господ Саваот е много високо над нас (Което въобще не пречи да чува молитвите ни. Малко по-нагоре споменах защо.). Със слизането в по-ниските слоеве Дух Свети получава само визуални изменения, но не и промяна на същностните си качества. (Всъщност тези визуални изменения се отразяват само в очите на хората. В очите на воините той е еднакво видим и достъпен, както във високите слоеве на живота, така и в ниските слоеве на живота.

За един воин той е също толкова достъпен, дори и в Ада, или пък сред демоните. Войните са единствените създания, които се разхождат необезпокоявани в целият свят - небето при Ангелите, пред Отца и Духа Светого, сред светиите, при умрелите, в Рая, в Ада, сред Демоните и къде ли още не.)

Искам да отбележа нещо, което ми е много противно. Нещо, което срещам дори и в "Катахезиса на Православната Църква". Дух Свети няма свойства, а качества. Дори и не мога да ги нарека и качества, защото и това е израз на немощен ум. Дух Свети си е Дух Свети, който изхожда от Отца, като Оживява, Възкресява, Съкрушава и по неведоми пътища дарява даровете Си на всеки, който го търси. Всичко живо има качества и качествени измерения, красота и величие. Като кажеш, че има свойства, го правиш не по-различен от минералите или метала, или химичните елементи. Дори започва да прилича и на хората. Металите и химичните елементи имат свойството да си взаимодействат. Дух Свети има качествата да Съкрушава и Преизгражда. (Това са само две от всичките качества, които успях да проумея с немощния си ум на воин.) Така Той Си остава Свети Дух, изхождащ от Господ Саваот. Но и така да ти го кажа, пак казвам тежки думи за Него.

С нищо не характеризирай Дух Свети, защото го принизяваш и унижаваш.

Предавай го, както ти го разказвам. Не падай в плътско мъдруване, което по-късно се превръща в осъждение. Не разсъждавай толкова над това какво е Дух Свети, а търси да го видиш, и Той да ти се открие. Размишлявай над това какви дарове дарява и как да се ползваш от тях. Когато човек се подвизава в молитвен подвиг, той призовава Света троица, не само Дух Свети или само Отца, или само Сина. Той призовава Света Троица, независимо с каква молитва ще се обърнете към Бога. Така Дух Свети, който те окръжава, започва да става достъпен за твоята душа и ти му отваряш път да те освети и преизгради.

Заобикаля те отвсякъде. Оказваш се в едно чудно обкръжение на Дух Свети.

Сам Господ става навсякъде около теб и Дух Свети изхожда от всички страни към теб - от горе, от долу, от всички страни на света. Това е валидно, както за Отца, така и за Сина, но само при определени условия. Иначе си има посоки на нахождението, където можеш да откриеш всяко едно от тези неща, за които говоря. Така ти получаваш чудно просветление по време на молитвения подвиг. Нашият дух се изтощава именно поради славословието на Света Троица. Дух Свети те докосва и те съкрушава, за да те преизгради и пречисти. Колкото по-усърдно се подвизаваш в молитвения подвиг, толкова повече Дух Свети те осенява и освещава с присъствието, и докосването Си. Бих казал даже, че те напоява, за да не ожаднееш по дългия ти път към съвършенството.

Така Господ чува всяка една молитва и й обръща внимание наравно с другите. Чувал съм хора да казват, че Господ не ги чува. Това не е така. Просто тези хора са толкова немощни души, че Господ трябва да им дава в много-много малки дози живот, за да не изгорят. Животът в чистата му форма е същинско Свето причастие и изгаря всичко грешно у теб. Затова и дозите за някои са толкова малки. Никой не остава нечут или неразбран. Това е красотата и чистотата на Дух Свети, която е отредена за хората и за наслада на Дух Божий. За освещаване на хората, за опрощаване на по-леките греховете.

Като си четеш молитвата, Света Троица ти опрощава по-леките грехове. Поддържаш душата си чиста от грехове. По-нататък, ще ти разкрия, как да се стремиш да се опазиш чист от грехове и Господ да те дари с непорочност. Всеки от нас е роден с непорочност, но греха толкова много я е унизил и оскърбил, че изглежда да нямаш такова нещо у себе си.

Тя в интерес на истината се изявява само у воините.

И последното нещо, което е най-важното - Дух Свети изхожда единствено от Отца.

Това видях и това ти разказвам. Бъди верен, както видях, че трябва да бъдем верни на Нашия Господ. Така както бяха верни тези преди мен и тези, за които говоря. Стремя се да бъда верен като тях. Слава на Отца и Сина и Светия Дух през всички векове. Амин. Амин. Амин.

 

 

© Николай Яков
=============================
© Електронно списание LiterNet, 10.01.2002, № 1 (26)